Zabava

Feng shui i harmonija u prostoru

Feng shui i harmonija u prostoru

Šta je feng shui? Gde je nastao i kada? Koje su oblasti za koje je on dobar? Ko nam može pomoći da primenimo feng shui ili da sredimo stan i svoj životni prostor kako bi ravnomerno cirkulisala pozitivna i negativna energija? Koliko košta feng shui? O ovome ali i mnogim drugim stvarima u redovima koji slede. Nadam se da ćeš pronaći nešto što možeš da primeniš u svom životu.

Feng shui je drevna kineska veština koja propisuje način življenja u stalnoj harmoniji sa samim sobom, ali i sa svojim okruženjem kako bi se osigurao boljitak i sreća. Ovo je tehnika uređenja životnog prostora, pravilnog osmišljavanja i uređenja prostora i nameštaja. Reč je o sistemu tehnika i znanja koja se mogu primeniti na svoje lično okruženje.

Učenje o ovom pojmu se oslanja na „či“, odnosno na tok energije, koja je svugde prisutna i cirkuliše kroz naš prostor. Da bi či bio što bolji potrebno je da mu napravimo krug za nesmetanu cirkulaciju. Mnoštvo i kvalitet či moći i energije utiče na dinamiku našeg života ali i na naše zdravlje.

Feng shui stručnjaci procenjuju gde treba da se nalazi neka zgrade, gde je energetski centar ili čvor či energije u nekoj zgradi, bavi se hranom, rasporedom nameštaja, oblačenjem, mišljenjem, međuljudskim odnosima i mnogim drugim stvarima u životu ljudi. Ova energija ima razne nazive zavisno od mesta. U Indiji se naziva „prana“, u Japanu „ki“, u Kini „ći“, ali svugde se radi o istoj stvari, o harmoniji života u korist čoveka.

Kako ti je raspoređen nameštaj u stanu? Da li je dnevna soba pretrpana nepotrebnim stvarima iako bi baš tu trebalo da ih ima najmanje? Stan ili kuća u kojoj boravimo ne treba da bude krcata nameštajem, posebno „čvorište energije“ mora imati dovoljno prostora za cirkulaciju. Poželjno je da se iznad prostora gde se stalno sedi (fotelje, stolice, dvosed) ne nalazi ništa okačeno tipa slika ili goblena, okači ih na neko drugo mesto.

Na primer goblen stavi u hodnik, a neku lepu sliku ubaci u svoju spavaću sobu. Ali pazi da i tu ne pogrešiš. Ako želimo da naša ljubav cveta i da bude srećna, u spavaćoj sobi nećeš držati slike tužne porodice, bivšeg/bivše, tužne pejzaže, već nešto što asocira na spajanje, na ljubav. Slike sa motivima zaljubljene porodice, sliku sa patkama, dva anđela ili sliku dva goluba. Sve stvari koje se nalaze u spavaćoj sobi treba da odaju harmoniju spajanja. Uvek uparite jastuke, stavite dva ista jastuka, uvek ostavite jednu fioku stočića praznu i par ofingera u ormanu jer time pokazujete da u vašem stanu ima mesta za još jednu osobu, a time i u svoj život prizivate ljubav. Neka na noćnim stočićima pored kreveta budu dve lampe i krevet ako je moguće da bude sa jednim dušekom, jer dva izazivaju razdor ili pucanje veze/braka. Izaberite nežne boje posteljine i sobe kao na primer roze ili lila, jer one simbolišu nežnost a crvena će podstaći strast.  Krevet odmaknite malo od zida i neka ima prostora sa obe strane jer time takođe pokazuješ da želiš nekoga u svoj život. Takođe. krevet ne bi smeo da se nalazi preko puta vrata već negde na jugozapadu sobe. Ako se spavaća soba graniči sa kupatilom, krevet bi morao da bude dijagonalno od vrata kupatila, a daska šolje uvek mora biti spuštena. Čudno zvuči, ali tako kaže feng shui.

Naš životni prostor podeljen je na sektore i svaki sektor odgovara nekoj sferi našeg života. Sektor 1 ili severni deo stana kroz dobar protok energije utiče na uspeh u karijeri, sektor 2 ili severozapadni deo stana zadužen je za naše ljubavno carstvo, sektor 3 ili istočni deo naše zgrade odgovoran je za naše zdravlje, sektor 4 ili jugoistok jeste sektor novca pa je zato najbolje da se tu nalazi radni sto i da tu obavljamo poslove koji nam donose priliv novca.

Ako želiš da središ svoj životni ili radni prostor po feng shui-u, možeš da unajmiš nekoga da uradi to za tebe, ali znaj da ćeš morati da izdvojiš poveću sumu novca. Za početak, možda možeš samostalno da istražiš šta je to što bi u tvom stanu moglo da bude preuređeno, a da odgovara pravilima feng shui-a.

Autorka: Katarina Ninković

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije