Zabava

Magic the Gathering - neka okupljanje počne!

Magic the Gathering - neka okupljanje počne!

Da li voliš epsku fantastiku, mitska bića i čarolije, a uz to uživaš i u društvenim igrama? Onda je Magic prava stvar za tebe! Magic the Gathering ili skraćeno Magic je društvena igra koja je nastala devedesetih, a njena popularnost do danas ne jenjava.

Magic je igra sa kartama. Svaki igrač ima svoj špil sa kojim se bori protiv drugog igrača. Igrač koji poseduje špil Magic karata se zove Plainswalker. Cilj igre je pobediti protivnika uz pomoć svog špila, odnosno svesti broj protivnikovih životnih bodova na nulu. Dakle, uglavnom se igra jedan na jedan, ali postoji i varijanta igre gde su dva igrača u timu i bore se protiv druga dva igrača. Ova vrsta se naziva Two headed giant. Postoji nekoliko vrsta karta od kojih se špil sastoji. To su karte stvorenja (creatures), zemlje (lands), magije (instant, enchantment, sorcery) i artefakti (artifacts). Špil broji minimum šezdeset karata, a broj stvorenja, zemalja i magija zavisi od samog igrača budući da špil sastavlja sam prema svom ukusu.

Magic poznaje pet različitih boja: belu, plavu, zelenu crvenu i crnu. Svaka od ovih boja ima određeno značenje i karte u ovoj boji imaju određene osobine. Među belim kartama naći će se anđeli i vitezovi, jer je bela boja boja svetla i nosilac pozitivnog principa, viteštva i pravde i uglavnom se svodi na napade i ojačavanje drugih stvorenja. Plava boja je boja kontrole, protiv plavog špila je prilično nezgodno igrati, budući da plave karte uglavnom ometaju igru i konstantno pokušavaju da naruše koncepciju protivničkog špila tako što onemogućavaju prizivanje stvorenja ili aktiviranje magija, te prekidanja poteza. U zelenom špilu naći će se razna šumska stvorenja i vilenjaci, jer zelene karte predstavljaju moć prirodne stihije. Crvena  je boja emocije i sile te su crvena stvorenja uglavnom zmajevi i goblini, veoma je moćna i agresivna. Crna je boja mraka i smrti, među crnim stvorenjima su vampiri i zombiji, crna se neće ustezati od žrtvovanja sopstvenih stvorenja ali i životnih bodova samog igrača radi pobede.

Sama igra je veoma kompleksna. Postoje pravila, ali sa preko deset hiljada različitih karata stvorenja i magije mogu ta pravila i izmeniti. Najvažnije je ono što piše na karti! Ovaj broj karata nudi i mnogo mogućnosti za sklapanje špilova i potpunu slobodu igračima da smišljaju nove strategije i kombinacije boja. Špil može biti jednobojan ili kombinacija neke od ovih boja, dok sama stvorenja koja ulaze u špil uvek mogu da iznenade. Više o kartama i pravilima možete saznati na ovom sajtu pod sekcijom New to Magic ili posetiti neki od klubova za igranje. U Novom Sadu to je klub Dragon, koji se nalazi u centru grada, u ulici Kralja Aleksandra pod brojem 4. U Beogradu igrače Magica možete naći u klubu Games 4 you na adresi Despota Stefana 101 Lokal br. 2.

Magic je sjana strateška igra, daje veliku slobodu igračima i garantuje zabavu. Zato krenite u Multiverse, sastavite špil koji vas najbolje predstavlja i postanite najjači Plainswalker.

Autorka: Bojana Cvejanov

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije