Zabava

Šta je Klub 27?

Šta je Klub 27?

Po čemu je to poznat i kako dospeti u Klub 27? Prvo i osnovno što treba obaviti za člansku kartu u ovom klubu je da umrete u 27 godini. Drugo je to da budete muzičar, možda i ne tako neophodna stavka. Ma koliko god ovo morbidno i strašno zvučalo, Klub 27 zaista postoji.

Jedni od začetnika ovog kluba su Aleksandar Levi, Brajan Džouns, Dženis Džoplin, Džimi Hendriks, Džim Morison, kao i Ejmi Vajnhaus... Tužno, ali istinito.

Aleksandar Levi je bio brazilski kompozitor i dirigent. Pohađao je časove klavira i kod Rusa i kod Francuza, a često su ga poredili sa Mocartom. Pisao je muziku spajajući klasičnih kompozicija sa tadašnjom popularnom brazilskom muzikom. Kada je umro, Sao Paulo, njegov rodni grad, dodeljuje prestižnu nagradu koja je nosila njegovo ime. Uzrok njegove smrti nikada nije određen.

Brajan Džouns je bio osnivač grupe The Rolling Stones. Bio je talentovan i svirao je svaki instrument koji je uhvatio u ruke, tako je rukovodio i bendom. To je trajalo sve dok se Džeger i Ričards nisu okuražili i počeli sami da pišu tekstove, a bili su majstori svog zanata, da se ne lažemo. Ali kako su šezdesetih godina uskočili u rokenrol vode, tako je i Brajan skočio u krilo droge i bluda. Takav način života nije zadugo trajao i postao je jedan od glavnih razloga što je bio izbačen iz benda. Nakon mesec dana van Stonsa, Brajan se utopio u bazenu u svojoj kući, i tako je dospeo u Klub 27.

Dženis Džoplin je bila kraljica bluza i roka, ali takođe i deo hipi buntovničkog pokreta šezdesetih godina. Dženis je bila i ostala jedna od najslavnijih džez pevačica prošlog veka. Vozila je porše, nosila lenonke i ostala zapažena po svom osmehu. Ali nažalost, kako je išlo sa Brajan Džounsom, tako je i Dženis poklekla nekontrolisanom konzumiranju alkohola i drogiranju. Njeno telo su našli u hotelskoj sobi, jutro posle koncerta u Los Anđelesu. Predozirala se heroinom.

Džoni Alen, iliti Džimi Hendriks, bio je američki muzičar, poznat po svojim solažama i zapamćen kao najtalentovaniji gitarista u istoriji rokenrola. Svirao je i pevao od psihodeličnog roka do ritam bluza, i ostao nenadmašiv. Osnovao je bend The Jimi Hendrix Experience 1966. godine, a na Vudstoku je bio glavna atrakcija. Umro je samo godinu dana nakon tog nastupa koji je ostao zabeležen u dokumentarnom filmu Woodstock Majkla Vodlija. Oko njegove smrti kruže razne teorije. Neki tvrde da je mešao tablete za spavanje i alkohol, a drugi su sigurni da ga je njegov menadžer ubio zbog novca.

Džejms Daglas Morison je bio pre svega pesnik, pa tek onda pevač i frontmen grupe The Doors. Dorsi su nastali 1965. godine, to je bila grupa najkontroverznijih rok ikona tog vremena. Tako je bilo jer je Džim pisao i pevao tekstove vezane za spoljnu politiku, socijalne probleme i psihologiju. Smrt Džima Morisona je bila šokantna vest kako za bend, tako i za fanove benda. Veruje se da je doživeo srčani udar, ali autopsija nije obavljena pa je to ostalo samo da se nagađa. Posle svih godine otkako je Džim umro, teorije gde i kada je bio sahranjen i dalje kruže različitim tokovima.

Čuvena Ejmi Vajnhaus, poznata po svojoj interpretaciji i dubokom glasu, bila je engleska pevačica i kantautorka soul i džez muzike. Pripisali su joj zasluge da je preporodila britansku muzičku scenu, a takođe je zbog svog specifičnog stila oblačenja i šminkanja poslužila i kao muza dizajneru Karlu Lagerfeldu. Bila je sjajan tekstopisac, ali su svi tekstovi izašli iz njenog poriva auto destrukcije i sklonosti ka alkoholu i narkoticima. Poslednji koncert je održala u Beogradu, ili bar pokušala da održi. Međutim, Ejmi je te godine već uveliko zaglibila u ozbiljne zdravstvene i mentalne probleme. Umrla je mesec dana nakon tog nesrećnog nastupa, kako kažu, razlog je bio trovanje alkoholom.

Ispričala sam vam ukratko o članovima Kluba 27, a ako niste čuli za neke od njih brzo guglajte ili poslušajte neku od njihovih pesama. I ko zna, možda Dženis i Ejmi ne bi ostavile ovakav trag za sobom da nisu živele tako kako su živele, ali verujem u to da bi i dan danas bile maestralne u svom zanatu.

Long live rock and roll, ali čuvajte svoje glave.

Autorka: Teodora Janković 

Autor fotografija je mikefoster.

Najnovije