Zabava

Letnja dešavanja u Nišu i okolini

Letnja dešavanja u Nišu i okolini

Kad se govori o letnjim dešavanjima na istoku Srbije, verovatno mnogi najpre pomisle na Zaječarsku gitarijadu, koja je ranijih godina uglavnom bila organizovana krajem jula ili početkom avgusta, ali je ove godine održana znatno ranije: od 29. juna do 1. jula, verovatno da se ne bi vremenski poklopila sa nekim isto tako značajnim manifestacijama koje se održavaju u drugim krajevima Srbije.

Ipak, leto je pred nama, pa će se dešavanja tek nizati. Opšte je poznato da se u Srbiji tokom letnjih meseci održava veliki broj raznoraznih manifestacija iz gotovo svih oblasti, za neke se može reći da su kulturnog, za neke da su čisto zabavnog karaktera, ali je činjenica da uvek privuku publiku bez obzira na tematski okvir ili na muzički žanr koji forsiraju.

Bacićemo pogled na to šta jugoistočna Srbija ima da ponudi u naredna dva-tri meseca i koja su to dešavanja koja bi mladima mogla biti zanimljiva iz ovog ili onog razloga.

Dakle, ne očajavajte ako ste propustili Gitarijadu u Zaječaru, jer već za nekoliko dana, 7. jula, počinje Festival kulture mladih Srbije u Knjaževcu, na kome će svoje koncerte održati Parni valjak i Ivana Peters (Negative); sem toga, i ljubitelji narodne muzike moći će da uživaju, jer najavljen je dolazak jedne od najvećih estradnih zvezda naših prostora – Lepe Brene. U okviru Festivala raspisan je i konkurs za filmska ostvarenja, kao i pesnički konkurs „Timočka lira“, a poslednji segment festivala biće održan posebno, krajem avgista, kada će se amaterska pozorišta takmičiti na smotri PRKOS (Pozorišna revija kreativnog osmišljavanja sveta).

Manifestacija vredna pažnje svakako je Međunarodni studentski festival folklora, koji se održava u Nišu od 16. do 21. jula, a koji okuplja predstavnike studentskih ansambala iz Srbije i inostranstva. To je još jedna prilika da domaći studenti ostvare kontakte i kulturnu razmenu sa studentima iz drugih zemalja, a ove godine svoj dolazak su najavili ansabli iz Rumunije, Turske, Bugarske, Belorusije, Makedonije...

Poslednjih godina sve je popularnija Belmužijada u Svrljigu, prvenstveno osmišljena kao nadmetanje u pravljenju domaćeg specijaliteta belmuža, ali sa mnogo propratnih aktivnosti, poput Sabora gajdaša, nastupa folklornih udruženja, izbora najlepše rukotvorine domaće radinosti i celovečernjih koncerata, uglavnom narodne muzike. Ove godine Belmužijada traje od 4. do 6. avgusta, a koncerte će održati Goca Tržan i Dragana Mirković, što će sigurno privući publiku iz okolnih gradova, a kao i uvek, najviše se gostiju očekuje iz Niša.

A svega nekoliko dana docnije, upravo će se iz Niša čuti potpuno drugačiji zvuci, jer će od 10. do 13 avgusta na niškoj Tvrđavi biti održan 34. Internacionalni niški džez festival NIŠVILLE, na kome će 130 koncerata, na 12 stejdževa, izvesti ukupno 700 izvođača. Moguće je uzeti samo komplet ulaznica, po ceni od 2500 dinara. Bez obzira na činjenicu što džez sigurno nije popularan kao rok ili folk muzika, Niš iz godine u godinu pokazuje i dokazuje da je dostojan ovog festivala, a i kvalitet, i sastav bendova, najzad i sama publika – zaista su dobili internacionalni karakter.

Južna Srbija može se pohvaliti i uspešnom manifestacijom klasične muzike, jer se u Vranju, tokom skoro mesec dana, od 28. jula do 22. avgusta, organizuje PIANO SUMMER, jedinstveni nekomercijalni projekat koji okuplja vrhunske pijaniste iz dvadesetak zemalja, ali prvenstveno s ciljem da se promoviše i u svetu afirmiše domaća klasična muzika. Jedna od zanimljivosti svakako je Piano maraton, koji se održava na gradskom šetalištu da bi se klasična muzika nesputano predstavila najširoj mogućoj publici. Klaus Šilde, Konrad Rihter, Majkl Lesli, Ivan Jevtić, Aleksandar Vujić – možda ova imena ništa ne znače širim masama, ali eto prilike da se to promeni.

Letnji meseci u Srbiji poznati su i kao vreme filmskih festivala, a Filmski susreti u Nišu poznati su kao jedini domaći festival u potpunosti posvećen glumcima i njihovim dostignućima tokom prethodne godine. Ovaj se festival održava na Letnjoj pozornici niške Tvrđave, uglavnom krajem avgusta i traje oko nedelju dana, a publika ima prilike da svake večeri vidi po dva filma, dok je finalno veče rezervisano za svečanu dodelu nagrada.

Iako nemaju nikakve veze jedan sa drugim, obično se desi da niški Urban-fest počne čim se završe Filmski susreti, pa tako deluje da smo sa filmske umetnosti preko noći prešli na pozorišnu umetnost. Urban-fest jeste smotra amaterskih pozotišta, što samo po sebi ne mora biti posebno zanimljivo, ali ako kažemo da se svake večeri predstave održavaju na drugoj lokaciji u gradu, i to na otvorenom prostoru – eto pravog objašnjenja kako je ovaj festival postao jedinstvena kulturna atrakcija. Ove godine, Urban-fest održava se od 1. do 5. septembra.

Tokom prve polovine septembra Niš se može pohvaliti i čuvenim muzičkim festivalom NISOMNIA, kada se iz niške Tvrđave čuju elektronski tonovi brojnih di-džejeva, ali i zvuci pop-roka domaćih i stranih zvezda.

A baš je taj period obično rezervisan i za dve gurmanske manifestacije – da se i poslednji letnji dani iskoriste za provod i jačanje takmičarskog duha.

U gomili „ijada“ koje su iz godine u godinu sve brojnije, leskovačka Roštiljijada ipak se i dalje ističe kao najvažnija među njima. Smatra se da oko pola miliona ljudi poseti ovu sedmodnevnu manifestaciju, koja je postala svojevrsni brend Leskovca, a kao i kod svih sličnih događaja, takmičenje u pravljenju pljeskavica opet je samo još jedan povod za zabavu, koncerte, karnevale...

Kao što je Leskovac grad roštilja, Niš bi trebalo da bude grad bureka, jer se i danas tačno zna ime čoveka koji je, još u tursko doba, prvi doneo u Niš originalni recept za burek (taj se recept, inače, razlikuje od recepta za sarajevski burek). Pošto se ipak ne bi moglo reći da je burek prva asocijacija za Niš, to je pokušala da ispravi manifestacija Dani bureka (obično je bila održavana tokom avgusta ili septembra), ali prošle godine došlo je do nesuglasice između pekarâ i organizatorâ, pa manifestacija nije održana. Za sada se još uvek ne zna hoće li Dani bureka biti održani ove godine, ali šteta bi bilo da se prekine sa tom tradicijom, jer bi upravo burek mogao da postane brend grada Niša.

Možda bi se organizacija – ne samo Dana bureka, nego i drugih manifestacija – mogla poboljšati ako bi i turistička ponuda bila ozbiljnija, ako bi publika unapred mogla da se upozna sa programima i da ima tačne informacije o svim dešavanjima, ali i o gradu u koji dolazi. Baš zbog toga je niško udruženje građana „Zeleni ključ“ rešilo da organizuje volonterski kamp od 31. jula do 11. avgusta, pri čemu će zadatak volontera biti da snimanjem na terenu sakupe foto materijal za izradu novih brošura, kako bi se na taj način zainteresovanim gostima pružio bolji uvid u turističku ponudu Niša i okoline. Ovo je zaista zanimljiv način da se spoje lepo i korisno: ne samo što ćemo saznati nešto novo, nego ćemo, upravo svojim radom, pružiti mogućnost drugima da to isto saznaju.

Autor: Dušan Milijić

Autor fotografije je quinntheislander.

Najnovije