Zabava

Pripreme za leto(vanje)

Pripreme za leto(vanje)

Taman se odmorismo od onih čuvenih pitanja „Gde ćeš za Novu? Gde ćeš za Prvi maj? Šta ćeš obući za maturu?“ Sada sledi pitanje „Gde ćeš za leto?“. Ovom pitanju se posebno raduju čak i oni koji ne znaju gde će za leto.

Za osnovce i srednjoškolce sledi dvomesečni raspust, za radne ljude slede godišnji odmori, a ako nisi ni u jednoj grupi, onda ti svakako sledi letnje leškarenje u nekom trenutku. Neki su već odavno uplatili aranžman u agenciji ili isplanirali odmor u privatnoj vikendici sa roditeljima ili prijateljima, a ima i onih koji  čekaju da prođe sezona, bude manje gužve na plaži i cene padnu.

Onima koji su rezervisali na vreme, čestitam! Obavili ste polovinu posla, ali ostalo je još dosta toga da se uradi.  

Sve one koji nisu to uradili, bilbordi, reklamne kampanje na televiziji i društvene mreže odavno mame slikama egzotičnih destinacija. Želja sve više raste, a  još ako tome dodamo plus trideset na vrelom asfaltu, gotovo da neprekidno razmišljamo o parčetu plavog raja.

Naravno, većini je želja da se osoli i rashladi na nekoj egzotičnoj plaži i napuni baterije za predstojeće obaveze. Dobro, ne mora biti baš Kostarika, Majami, Jamajka , Kuba, ali bitno da je neka plaža... Kad smo kod tog čuvenog letovanja, uvek možeš razmotriti i neku destinaciju u Srbiji, možda ne mora baš da bude more. Ima toliko lepih destinacija i u našoj zemlji o kojima smo već pisali. Njih bi novčanik verovatno bolje podneo. Mada, na kraju, svi nekako donesemo ponekad nimalo racionalnu odluku – daj da odem negde na more, a novčanik će to nekako podneti, kao i do sada.

Nego, vratimo se na letnje pripreme. Prvo na pamet pada priprema tela. Tokom zime smo nakupili puno toksina usled masne i začinjene hrane, pa smo već s proleća krenuli s detoksikacijom i pripremom tela za laganu odeću i bikini. Bolna tačka pripreme. Neki već vajaju figuru u teretani ili negde napolju, a neki su verovatno već i odustali od tog poduhvata. No, nije sve izgubljeno ima još vremena da se stvari srede. Nema više izvlačenja kako nemaš vremena zbog škole ili nečeg trećeg. Raspust je. Sad ti je ponestalo izgovora. Navuci patike, pozovi  društvo, šetajte, igrajte odbojku, badmiton, vozite bicikli - to će pokrenuti organizam i bez napornih vežbi. Naravno, prilagodi ishranu temperaturama, unosi u organizam što više voća i povrća, laganih čorbica i salata.

Sunce prži, plus trideset i pet, verovatno se na vrelom asfaltu osećaš kao u Sahari, obliva te znoj, želiš što pre da se rashladiš posežeš za flašicom hladne vode. To je velika greška. Iako deluje kao da ti je sada najpotrebnije, tvom organizmu činiš medveđu uslugu. Zbog sudara tople i hladne mase, možeš osećati glavobolju, mučninu, ali i izazvati gorušicu u stomaku. Ipak, preporuka je da se pije bar dve litre vode dnevno, nakon što se organizam malo ohladi od naporne fizičke aktivnosti. Naravno, ako možeš kloni se sunca od 11 do 17 časova i obavezno koristi kremu sa zaštitnim faktorom, ako ne želiš da pocrveniš kao rak. 

Za devojke je važno da leti izbegavaju tešku šminku i kozmetičke proizvode na bazi alkohola. Takođe, kosa se leti brže masti, stoga je treba prati blagim šamponima i mlakom vodom. Ako želiš da hidriraš kosu, onda napravi masku od četiri kašike kokosovog/maslinovog ulja i dve kašike meda i nanesi na vlažnu kosu. I leti je našoj kosi potrebna hidratacija, kao i zimi.

Za devojke kupaći kostim predstavlja najveći udar za novčanik pred leto, a važno je i da on bude dobro izabran, u skladu sa figurom. Ako si od onih devojaka koje žele da iskažu svoje atribute tj. da grudi izgledaju veće kupaći postavljen sunđerom, na karneriće, volane i široke mustre pravi je izbor za tebe. Ako želiš prikriti salce nakupljeno tokom zime, odaberi  jednodelni ili šareni kupaći. Kupaći koji ima veći izrez na butinama izdužiće te, a ako pak želiš da ti kukovi izgledaju uže odaberi onaj kostim koji je visoko sečen na butinama. Ne zaboravi da će pogleda i dobacivanja uvek biti. Bitno je da se ti osećaš dobro u onom što nosiš. Ovog leta možeš poneti i mantil za plažu, šorc sa visokim strukom i crop top, s ovom kombinacijom nema greške.  Naravno tu su i mačkaste naočare. Koliko god izgledala zanosno s puštenom kosom, leti je veži da ti se ne bi slepila od znoja. Čak iako kod sebe nemaš gumicu, uveži maramu u kosu, ukrotiće neposlušne pramenove, a i super će izgledati. Kao i do sada mini suknja je letnji hit, stoga se odvaži i probaj neku u jarkoj boji. Tu su naravno lagane pantalone širokih nogavica, a lagana majica ili košulja upotpuniće kombinaciju. Akcenat je i na golim ramenima. Na velika vrata vraćaju se i tropski dezeni.

A ako ove godine ne ideš na more, uvek su tu bazeni i plaže u okolnim gradovima koje su  spremile bogat program. Jedna od njih je i novosadski štrand, koji će uskoro okupiti sve posetioce Exit festivala.

Gde god da provodiš ove letnje dane želim ti da ga iskoristiš najbolje što možeš. Nabaci osmeh, okruži se pozitivnom energijom i upijaj sunce.

Autorka: Mima Ryan

Izvor naslovne fotografije: pixabay.com

Najnovije