Zabava

Preporuka za seriju „13 reasons why”

Preporuka za seriju „13 reasons why”

Serija američke produkcije „13 reasons why” brzo je postala popularna među mladima. Priča ove serije bazirana je na istoimenom romanu Džeja Ašera, izdatog 2010. godine. Tema je veoma škakljiva, ali nažalost veoma prisutna u našim životima. Naime, reč je o vršnjačkom nasilju i o tome do koje granice takvo nasilje može da ode. Cela priča je svakako potresna i uznemiravajuća.

Hana Bejker, koju tumači Ketrin Langford, je izvršila samoubistvo i ostavila trinaest kaseta koje otkrivaju razloge za ovakav postupak. Iz njenog ugla priče na svakoj kaseti je po jedan krivac smešten u odgovarajući kontekst. Klej Džensen, njen prijatelj i mladić koji prvi dobija kasete na slušanje, pokušava da shvati i doživi svaki detalj priče. Slušajući njen glas preko vokmena zamišlja svaku situaciju kroz koju je Hana prošla. Proživljavajući njena iskustva Klej počinje da gubi razum, postaje ljut na svoju okolinu želeći da naudi svakom od potencijalnih krivaca.

Hana je prošla kroz torturu - tračevi, etiketiranje i seksualno zlostavljanje. Na audio snimcima koje snima pre samoubistva prepričava svaki događaj od prvog momenta kada ju je neko povredio, verbalno ili fizički pa do trenutka kada odlučuje sebi da oduzme život.

Vršnjačko nasilje je tema kojom svakodnevno treba da se bavimo. Koliko god je snažno i emotivno ova priča prenesena u seriji, verujem da bi takva tema trebalo da bude ogoljenija. Ono što čujemo, vidimo i doživljavamo u školama svakodnevno ne sme da bude tabu tema.

Mladi danas znaju da budu veoma okrutni jedni prema drugima, a često i prema sebi samima. U fazi odrastanja i emotivnog sazrevanja u modernom svetu teško je ne biti samokritičan i bežati u neku sigurnu zonu. Baš u toj fazi kada smo emotivno nezreli i neprihvatljivi sami sebi, lakše je glumiti nekog drugog dok ne pronađeš pravog sebe, nego biti iskren prema nekome i otvoriti se. Paradoksalno je da se uz sve te društvene mreže osećamo usamljeno, zar ne?

Pored ove serije, volela bih da vam preporučim knjigu Ričarda Nelsona i Džudit Gelas „Moć da se spreči samoubistvo”. Kao i serija, knjiga se bavi temom depresije i odrastanjem u modernom dobu. Namenjena je svima, za nekog ko želi pomoć, ali i nekoga ko želi da pomogne dragoj osobi.

Autorka: Teodora Janković

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

Najnovije