Zabava

„1001 film koji moraš da vidiš pre nego što umreš”

„1001 film koji moraš da vidiš pre nego što umreš”

Prisustvovali smo promociji proširenog izdanja knjige 1001 film koji moraš da vidiš pre nego što umreš. Za razliku od prethodnog izdanja u kojem je bilo zapisano samo pet domaćih filmova, u novom izdanju možete naći 15 jugoslovenskih naslova. Među tim filmovima možete pronaći i Kako je propao rokenrol, Kad budem mrtav i beo, Lepa sela lepo gore, Lajanje na zvezde, Underground… Ostatak ćete morati da saznate sami.

Na knjizi je radilo čak 85 autora, dok su za naše područije bili zaduženi Aleksandar Petrović, pevač Orthodox Celtsa i novinar, kao i muzičar Igor Blažević - iliti Prljavi inspektor Blaža. Njihove recenzije filmova su koncipirane esejski, kritički, ali napisani tako da provociraju čitaoca, kako je to rekao filmski kritičar Borislav Anđelić. On je takođe dodao da je cela knjiga jedna velika provokacija, jer vas konstantno tera na sukob mišljenja. Dok prelistavate knjigu često biste se zapitali: Zašto je baš ovaj film na listi? ili: Da li je moguće da ovaj nije ubačen?!

Promociji je prisustvovao i dramski umetnik Rastko Janković koga verovatno znate kao jedinog i problematičnog sina čuvenog Filozofa i Danice iz filma Lajanje na zvezde. Na samom kraju filma, u čuvenoj sceni, citirao je svog fiktivnog oca jednoj devojci, izjavljujući joj ljubav: Kako Tanjug javlja - ja te volim.  Rastko je na promociju došao spreman da nabroji i filmove za koje on smatra da bi valjalo biti na listi, ali naposletku se predomislio i rekao da je apsurdno nabrajti bilo koje naslove, jer u knjizi ima izbora na pretek. S tim što su se Aleksandar i Rastko složili da defitivno fali Copolin Drakula iz 1992. godine.

Bilo da vas zanimaju animirani filmovi, komedije, dokumentarci, SF ili čak noar filmovi, knjiga 1001 film koji moraš da vidiš pre nego što umreš je definitivno za vas. Od korice do korice je ilustrovana sa čak petsto originalnih filmskih plakata, pored koji možete naći citate reditelja, kritičara ili malo poznate činjenice i anegdote o filmu. Knjiga je prevedena na trideset jezika širom sveta i prodata u preko million i po primeraka. Definitivno važi za neizostavni i jedan od najboljih vodiča kroz raznoliki svet kinematografije.

 

Najnovije