Zabava

Koliko su uspešni poznati parovi?

Koliko su uspešni poznati parovi?

U današnjem svetu više nije glavno pitanje sreće u vezi, već uspešno uklapanje karijere, obaveza i privatnog života. Da li nam partner/ka pomaže ili odmaže u dostizanju naših ciljeva? Ako se osvrnemo, možemo naći mnoge primere za i protiv, ali hajde da vidimo kako to druga osoba može izvući najbolje iz tebe!

Ako deliš interesovanja sa svojom ljubavlju možete samo da razvijete još dublju i jaču povezanost. I još bolje ako ta zajednička strast služi da se napravi revolucija u svetu medicine, osvoje dve Nobelove nagrade i napravi ogroman napredak u lečenju karcinoma. Marija i Pjer Kiri su bili veoma bitni za društvo u to vreme, s obzirom da su zajedno rušili stereotipe o ženama u nauci. Osude su im samo davale snagu da nastave sa novim otkrićima. Nad ovim primerom bi se trebalo zamisliti. Da li je Marija bila sposobna za otkrića i bez Pjera? Verovatno da. Ali, u skladu sa vremenom u kom su živeli, da li bi joj to bilo omogućeno da se istim bavi bez njega? Verovatno ne.

Robert Kapa i Gerda Taro susreli su se u Parizu, bežeći od fašizma i ubrzo su se zaljubili. Fotografi i avanturisti, započeli su slavnu karijeru zajedno kao ratni fotografi. Putujući širom Evrope, njihova ljubav je trajala samo dve godine, ali su zajedno stekli reputaciju dva najveća ratna fotografa svih vremena. Zajedno, oni su uticali na inovacije u oblasti fotografija. Borba protiv fašizma bila je njihova borba, s obzirom na njihovu istoriju izbeglištva, a španski građanski rat je bio doslovan i metaforičan front te bitke. Svako od njih bio je izvrstan umetnik, ali su ih ljubav i zajednički motivi ujedinili i stvorili nešto do tada neviđeno.

Džordž Putnam i Amelia Earhart su par koji je takođe rušio predrasude, dok su i zasebno predstavljali nesvakidašnje individue. Ona je bila najpoznatija avijatičarka u Americi, dok je on bio uspešan izdavač, istraživač i pisac. Iako se rodio u imućnoj porodici, on se sam borio za svoje mesto pod suncem. Zanimljivo, civilna ceremonija njihovog venčanja trajala je svega pet minuta, a obećanje o poslušnosti svom mužu nije bilo pomenuto. Godinu dana kasnije, Earhart je napravila svoj istorijski solo prelaz Atlantika. Putnam je organizovao javne nastupe i dostigla je veliku slavu. Putnam se postavio kao njen promoter, šta bi se danas smatralo kao agent ili PR i bio je potpuno fokusiran na nju.

Džon Lenon i Joko Ono upoznali su se u Londonskoj galeriji, gde je Ono pripremala izložbu. Za manje od tri godine par se venčao. Brzo su počeli da sarađuju i napravili su serije litografa koji su prikazivali par na medenom mesecu. Ovo je bila jedna od mnogih njihovih saradnji. Par je takođe napravio i seriju nezaboravnih fotografija iz kreveta. Samo godinu dana nakon venčanja Bitlsi su se raspali. Posle toga, Ono i Lenon su nastavili da sarađuju na nizu muzičkih projekata, obogaćujući karijere jedno drugom.

Mildred Loving i Ričard Loving predstavljaju čuveni par pripadnika različitih rasa koji dokazuje da ljubav ne razlikuje boju kože. Par je uhapšen zbog kršenja Zakona o rasnom integritetu koji je branio međurasni brak. Ovaj par je postao poznat kada je Vrhovni sud napravio istorijsku presudu u korist njihovog braka, što je uticalo na izmenu zakona i građanskih prava. Slično njima, Martin Luter King Jr. i Koreta Skot King radili su zajedno, kao posvećeni partneri u aktivizmu. Borili su se za civilna prava, dok se i ona sama borila za prava i jednakost žena. Njihov rad i ljubav je ono što ih čini jednim od omiljenih parova.

Bilo da su vaša interesovanja slična ili dijametralno suprotna, ukoliko se razumete sa svojom voljenom osobom, moći ćete na pravi način da pomognete jedno drugom. Na kraju krajeva, to je i poenta odnosa, da budete bezuslovna podrška jedno drugom, koja vodi stalnom progresu.

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

Autorka: Ana Ivanov

Najnovije