Zabava

Istorija Ouija table za prizivanje duhova

Istorija Ouija table za prizivanje duhova

Davne 1890. godine Elijah Bonds doprineo je svetu izumom koji će promeniti živote mnogih. Reč je o Ouija tabli koja je osmišljena kao zanimljiva igra koja bi trebalo prekratiti vreme. Ipak, ova igračka koja proriče sudbinu vremenom je stekla veoma neobičnu reputaciju.

Bounds je bio advokat i pronalazač. Tablu koju je izumeo proizvodili su njegovi prijatelji u njihovoj kompaniji. Govorna tabla delovala je kao veoma neobična sprava koja je služila za rekreaciju i zabavu. Međutim, mnogi su je u narednim godinama odbacili zbog spiritualista koji su je prisvojili kao svoj alat. Osim toga, tabla je često proricala veoma neprijatne i loše događaje. Tako su ljudi počeli da se pribojavaju te sprave.

Tek 1901. proizvodnja je ponovo obnovljena. Od tada je ploča zvanično dobila naziv Oujia.  Pokretač celog projekta bio je Viliam Fuld.  Uključio je članove svoje porodice u ovaj unosni biznis . Proizvodili su više desetina različitih vrsta igračaka, ali jedna od njih se izdvojila. Viliam je tokom 1902. osmislio zaštitni znak Ouija table nakon čega drugi njihovi proizvodi ostaju u senci. Posao se razvijao i kompanija je širila svoj uticaj. Međutim, Vilijam je iz određenih razloga isključio brata iz posla.Ovaj poslovni čovek nije dopustio da se to negativno odrazi na poslovanje.

Postrojenje za proizvodnju 1918. premešteno je u veću fabriku. Usledilo je otvaranje tri prodavnice koje su se nalazile na veoma prometnim mestima u gradu. Godinu dana kasnije jedini vlasnik firme postao je Viliam. Postoje priče da se i sam veoma često savetovao sa Oujiem oko budućih poslovnih planova i da je u tome ležao ključ njegovog uspeha. Dvadesetih godina dvadesetog veka tabla koja proriče sudbinu dobila je nezapamćenu popularnost.

Viliam je 1927. godine tragično nastradao. Njegovi naslednici teško su podneli taj gubitak, ali su preuzeli firmu i obećali da je nikada neće prodati. Trideset devet godina su se držali tog obećanja. Međutim, 1966. godine napustili su posao i prodali fabriku kompaniji „Parker braders“. Novi vlasnik nastojao je da održi reputaciju fabrike i uspešno je poslovao.

Velika promena dogodila se 1991. kada  postroenje za proizvodnju Ouija dolazi u ruke „Hasbroa“. Pored tradicionalnog modela uvedeno je nekoliko novih koji su brzo prihvaćeni. Pošto devojčice uglavnom vole ružičastu, sada im je Ouija tabla bila dostupna i u toj boji. Poslednja serija tabli veoma je moderna. Njena površina je izbrazdana tako da podseća na drvo, a na tabli se nalaze i led svetla koja doprinose vizualu table.

Mnogi Ouija tablu opisuju kao najzanimljiviji i najmisteriozniji proizvod devetnaestog veka. Oglas u katalogu „Sirs“ glasio je: „Čudesna, zanimljiva i mistična igra. Izuzetno zabavna i idealna za proslave. Odgovara na pitanja koja se odnose na prošlost, sadašnjost i budućnost.“  Oni koji su je proizvodili stekli su milione. Danas je ova igra dostupna i njena cena iznosi nešto više od 20 eura. Retke su igre koje su bile tako zapažene i od samog nastanka izazivale polemiku kao što je to slučaj sa Ouija tablom.

Autorka: Jelena Čolović

Izvor: Ouija: Mystifying History of the Dreaded Talking Board Game 

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije