Zabava

Na kafi sa: @uskociumoje

Na kafi sa: @uskociumoje

Sigurno si primetio/la da su second hand profili pokorili Instagram u poslednjih godinu-dve dana. Moram priznati, meni je ta činjenica ne samo olakšala kupovinu, nego i ulepšala sve češću monotoniju Instagrama kao mreže. Od kad sam ušla u magiju zvanu second-hand-online-shopping do sada, imala sam priliku da se susretnem i upoznam raznorazne profile, od onih koji su samo pokušavali da se trse starih i poprilično oštećenih stvari, do onih zlatnih, koji su komade što bolje komunicirali sa publikom i pažljivo i sa mnogo ljubavi pakovali i spremali za primopredaju. Ja ceo taj proces gledam na jedan poseban način, poput određenog kruga, zajednice devojaka (i njihovih sjajnih momaka) koje dele fantastične, unikatne komade garderobe, u kojima se osećaju (pre)dobro u svojoj koži. U to ime, želela sam da sa mojom omiljenom online-vintage-devojkom iz Beograda popijem kafu i pitam je sve što me je ikada interesovalo o samom njenom nalogu, vintage i second hand komadima, odnosu sa mušterijama i mnogo čemu još. Sigurna sam da je znaš i da uživaš, kako u njenim komadima, tako i u samom feed-u koji je večito inspirativan i podsticajan. Takođe, mnogo se puta iznerviraš jer njeni komadi planu u roku od odmah, ali kada ugrabiš svoj, kada ga konačno preuzmeš i doneseš kući, ne možeš a da ne ostaneš ravnodušna na umetničko pakovanje i neodoljivi miris komada! Naša draga @uskociumoje spremila nam je, kao i uvek, poslasticu, ali ovog puta u vidu njenog iskustva i utisaka!

1. Za početak, odakle ideja za otvaranje Instagram naloga @uskociumoje?

Kada je u pitanju @uskociumoje ne znam da pišem po stavkama, ne postoje zapete i ne znam da stanem! Nalog ili kako ja to volim više da kažem magični kutak na Instagramu je nastao sasvim spontano, pričajući sa mojom sestrom i prijateljicama kako bi bilo lepo da devojke imaju neki kutak na Instafanu za sebe, gde mogu da kupe stvari i da se nekako zabave i opuste, naravno po povoljnim cenama. Tako smo krenuli sa Insta pričom slikajući devojke u našoj odeći koju više nismo nosile ili smo izdegustirale kao svaka žena. Prvih nekoliko meseci prodaja je išla sporadično, nikada neću zaboraviti svoju prvu mušteriju koja je kupila moju belu košulju po kojoj sam ja slikala bojom za tekstil. Imala sam tremu, peglala je dva sata i pažljivo nosila do Narodnog pozorišta. Simpatično je što je ta mušterija bila i poslednja u ciklusu kad smo 16. oktobra proslavili prvi rođendan. Magija postoji ili ima neka tajna veza. J Kanije sam model za fotke postala ja, zbog anonimnosti bez glave, želeći da akcenat stavim više na komade nego na sebe.

2. Ko se i šta se sve krije iza Instagram naloga @uskociumoje?

Iza profila stojim ja, Ana Grubetić, a fotografisanje obavlja moja sestra. Obično volim da se obraćam devojkama u množini, kao da je @uskociumoje mi tj. sve žene koje ga prate i vole. Želim da vlada taj ženski timski duh i vidim da se baš oseća na stranici. Sam naziv @uskociumoje (ako primetiš pišem ga zajedno) koji koliko je postao učestao izgovaram ga u milisekundi, nastao je razmišljajući kako žene razmenjuju ili dele stvari, šta rade kada nemaju neki deo garderobe? One pozajme od sestre, trampe sa drugaricom ili im neko jednostavno kaže evo ti, uskoči u moje.

3. Kada je u pitanju održiva moda, da li misliš da @uskociumoje doprinosi izgradnji zdravog stava prema našoj planeti i našim potrebama?

Spomenuh da smo proslavili 1. rođendan, i za tih 12 meseci svakodnevnog recikliranja, udomili smo veoma puno komada; posebno smo ponosni na to kad ih vidimo na ulicama Beograda (mala  diverzija, vidiš kako pišem u množini (ne)svesno). Svakako doprinosimo očuvanju životne sredine budući da je tekstilna industrija drugi veliki zagađivač naše planete. Dosta se spominje zaštita životne sredine kroz naše storije i gledamo da devojkama naznačimo kakav korak naprave kupovinom vintidž komada i da zbog toga treba da budu ponosne.

4. Vintage je ponovo u modi! Kakvo je interesovanje za stare/nove vintage komade iz @uskociumoje garderobera?

Rušimo tabue, tačnije srušili smo ih. Imala sam situacije na početku da su neke devojke kupovale sa lažnih profila, ili me nisu pratile, a slale poruke u dm, ali kako je vreme prolazilo sve se više menjala situacija. Sada je stvar prestiža kupiti moj komad, tačnije stići, jer stvari odu u roku od nekoliko minuta. Nekada brojim sekunde pa skrinšotujem za svaki slučaj da pokazem devojkama da kasne par sekundi jer nastane gungula u dm-u. Nisu mi verovale, sad je to već postao mainstream na stranici, sve imaju uključena obaveštenja, sve znaju da u toku radnih dana dnevno izbacujem mini kolekciju od četiri komada inspirisanu bojama ili dezenom, nekad čak i modnim periodom. Imam odeljak girls gde čuvam svaki tag mušterije, njihova srećna lica, modne kombinacije u mojim komadima ili zadovoljstvo estetikom pakovanja u kojem dobiju svoju magiju. Presrećna sam što je vintidž u modi, mada meni je uvek bio moderan... Imam nekoliko vintidž stvari još iz adolescentskih dana koje čuvam u nasleđe, mamin svetlo plavi blejzer Vesna Zagreb proizvođača i čipkanu belu košulju koju nosim na svečane prilike.

5. Da li si ti zadovoljna dosadašnjim radom i svim u šta se @uskociumoje pretvorio?

@uskociumoje se pretvorio u održivu modnu revolucju! Pretvorio se u obožavam vas, pratim vas svaki dan, ulepšavate mi pauzu za ručak, idem da budem kuma u tvojoj haljini, prošla mi je matura,  vidi kako sam bila lepa, imam let za Pariz, dolazim večeras hitno da pokupim košulju, ovo je mami za rođendan, ovu torbicu sam kupio devojci za godišnjicu, bila sam na letovanju, vidi zalazak molim te i tvoju košulju, mama i ćerka kupuju zajedno na stranici i utrkuju se i pregršt drugih lepih momenata.

Nisam zadovoljna, PRESREĆNA SAM! Toliko divnih, harizmatičnih i pre svega kulturnih dama. Dobijem čokoladu kad zakasne, čvrsti stisak ruke i podstrek samo tako nastavi i kako da ih ostavim onda jedan dan bez kolekcije?!

Sve te lepe žene od 7 do 77 su deo ove čarolije i neizmerno sam srećna što ta čarolija svakim danom raste sa novim damama koje se priključuju @uskociumoje.

Autorka: Milana Veljko

Fotografija: @uskociumoje

Hvala Ani Grubetić na trudu, inspiraciji za mlade kao i izdvojenom vremenu za Mingl! 

Najnovije