Otkrij

Kako da besplatni probni period ostane besplatan?

Kako da besplatni probni period ostane besplatan?

Saznaj zašto je važno da budeš veoma obazriv/a i na šta sve treba da obratiš pažnju pri isprobavanju softvera i aplikacija, a naročito onih koji kao garanciju traže tvoj broj platne kartice.

Surfovao/la si internetom u potrazi za receptima za letnji detoks i slučajno naleteo/la na aplikaciju koja može mnogo da pomogne prilikom vraćanja u formu? Sjajna stvar. Ima besplatan probni period, probaćeš, pa ako radi – super, nastavićeš da je koristiš.

Pokušao/a si da središ neke stare fotografije, ali foto editor koji imaš nije baš najbolji? Možda na internetu postoji neki bolji? Ima jedan odličan, ali se plaća. Mada, postoji probni period od mesec dana. Ne treba ti više od mesec dana da središ te fotke. Instaliraćeš ga, završiti šta treba i posle obrisati.

Probnih mesec dana Netfliksa, kad pre prođe?

Možda nijedna od ovih situacija ne opisuje tebe, ali vrlo verovatno je da si nekada bio/la u situaciji da isprobaš neki softver ili aplikaciju. Sigurno se sećaš i da su uslov za probni period bile neke sitnice kojima u tom trenutku nisi pridavao/la veliku važnost, poput registracije unošenjem imejla ili broja platne kartice.

Prošlo je neko vreme, ti si već i zaboravio/la na aplikaciju, a iz banke je stigao izveštaj o potrošnji na kartici.

Trošak nije mali, a ti čak ni ne koristiš tu aplikaciju, samo si je isprobao/la. Ovakva neprijatna iznenađenja se dešavaju kada zaboraviš da otkažeš probni period i tako postaneš srećni/na vlasnik/ca pretplate na godišnji detoks program.

Šta možeš da uradiš? Nažalost, (skoro) ništa. Proveri uslove sa kojima si se saglasio/la za svaki slučaj, ali verovatno si pristao/la na tu naplatu onda kada si u želji da što pre počneš da koristiš aplikaciju obeležio/la i to polje. Zato budi veoma obazriv/a prilikom isprobavanja softvera i aplikacija, posebno kod onih koje kao garanciju zahtevaju broj platne kartice.

Saveti za odgovorno i pametno korišćenje aplikacija u probnom periodu

  • Kada aktiviraš probni period, aktiviraj i podsetnik na telefonu dan ili dva pre isteka tog roka. Cilj podsetnika je da te opomene da otkažeš korišćenje aplikacije ako ne želiš da je plaćaš, ili si zaključio/la da ne odgovara tvojim potrebama.
  • Ne čekaj poslednji trenutak za otkazivanje, jer može doći do nepredviđenih okolnosti. Ponekad internet zakaže, ili je procedura zahtevna, ili u onom delu napisanom sitnim slovima sa kojima si se saglasio/la piše da to moraš uraditi, na primer, minimum 24 časa ranije.
  • Ako već daješ broj kartice za probni period, neka to bude prepaid kartica, koju ćeš dopuniti po potrebi. Time se dvostruko štitiš: i od neplaniranog troška, ali i od toga da tvoji podaci sa glavne kartice završe negde gde ne bi trebalо.
  • Nemoj samo obrisati aplikaciju jer to ne znači da si otkazao/la njeno korišćenje. Ispoštuj proceduru za otkaz.
  • Ako nisi otkazao/la probni period, a ne želiš tu aplikаciju, priznaj grešku i zamoli korisničku podršku za pomoć i povraćaj novca. Budi fin/a, objasni da aplikacija ne odgovara tvojim potrebama i da si prevideo/la da je pravilno otkažeš. Postoji mogućnost da će ti u korisničkoj podršci izaći u susret, iako ne moraju, jer su u svojoj politici probnog perioda (sa kojom si se saglasio/la) naglasili da je naplata automatska ako ne otkažeš.
  • Ustupanje kartice na korišćenje trećem licu nije dozvoljeno, ali ako si ipak karticu pozajmio/la članu porodice ili prijatelju da isproba neku aplikaciju jer nema svoju karticu, to te ne oslobađa naplate.
  • Nemoj kartice vezivati za naloge (Google, Facebook, Netflix i drugw). Jednom kada se kartica veže za nalog, dostupna je svim korisnicima naloga, najčešće članovima porodice kojima su uređaji sa ulogovanim nalozima dostupni. 

Mnoge aplikacije/servisi se tako mogu kupiti jednim klikom, bez posebnog unosa načina plaćanja, jer je već definisan na nivou naloga.  

Probni periodi korišćenja softvera su legitiman i vrlo efikasan način za povećanje prodaje i poboljšanje zadovoljstva potrošača. Možeš ih koristiti, ali obrati pažnju na uslove i na vreme otkaži ono što ne želiš da koristiš i plaćaš.

Imaj u vidu i to da će neki servisi prvo proveriti tvoju karticu tako što će naplatiti simboličan iznos (jedan dolar ili evro) za verifikaciju kartice, koja je garancija da ćeš platiti aplikaciju ukoliko ne otkažeš pretplatu u propisanom roku i na propisan način. Taj iznos će ti verovatno kasnije vratiti, ali ukoliko se pokaže da je kartica neispravna, nećeš moći da otvoriš nalog za probni period. 

Dodatne savete o temama kao što je onlajn bezbednost sredstava, bezbedna kupovina iz fotelje, ali i o brojnim drugim važnim finansijskim temama, možeš potražiti na besplatnoj platformi za finansijsku edukaciju na internet adresi ErsteZnali.rs.

Najnovije