Otkrij

27. Festival autorskog filma u Beogradu ali i još deset gradova Srbije

27. Festival autorskog filma u Beogradu ali i još deset gradova Srbije

Festival autorskog filma (FAF) će se, posle 26. godina, prvi put održati i u gradovima širom Srbije od 26. novembra do 3. decembra 2021. godine. 

Pored tradicionalnih lokacija u Beogradu, publika će 27. Festival autorskog filma moći da isprati u čak deset gradova: u Novom Sadu, Leskovcu, Nišu, Boru, Smederevu, Požarevcu, Subotici, Lazarevcu, Jagodini i Bačkoj Palanci.

Festival autorskog filma nam je za dvadeset šest godina postojanja doneo mnogobrojna vredna ostvarenja koja, nažalost, nisu otišla dalje od Beograda i beogradske publike. Zbog toga, ove godine, sa namerom da decentralizujemo FAF, želimo publici da pružimo mogućnost da prisustvuje festivalu i u svojim gradovima širom Srbije. Za ovaj, prvi put, odazvalo se deset gradova što nam pokazuje da je potražnja za autorskim ostvarenjima velika i nadamo se da će narednih godina ovu inicijativu podržati još veći broj bioskopa – izjavila je operativna direktorka FAF-a Milena Debeljković.

Dva filma iz glavnog programa naći će se i na repertoarima navedenih gradova: ostvarenje Vesa Andersona The French Dispatch koji ujedno i otvara 27. izdanje FAF-a, kao i ovogodišnji Berlinski pobednik Baksuzni seks ili luda pornografija, rumunskog reditelja Radua Žude, koji će premijerno biti prikazan pred srpskom publikom.

Publika će iz takmičarskog programa imati priliku da pogleda domaće ostvarenje Kelti, naše rediteljke Milice Tomović, koje će nakon premijere u Berlinu i nagrade Srce Sarajeva za najbolju režiju na filmskom festivalu u Sarajevu, imati srpsku premijeru u subotu, 27. novembra, u Kombank dvorani, a narednih dana i širom Srbije.

Nakon premijere na filmskom festivalu u Lokarnu prvo dugometražno ostvarenje Rampart autora Marka Grbe Singh-a biće predstavljeno u okviru programa Hrabri Balkan.

Ovogodišnji FAF odiše intimnim razgovorima u zatvorenom pokretnom prostoru. Finski Kupe broj 6 Juha Kuosmanena i japanski Povezi me Rjusukea Hamagučija ekranizuju čovekovu borbu sa prošlošću i putovanje ka slobodi.

Povezi me je adaptacija kratke priče Drive My Car Harukija Murakamija iz njegove zbirke priča Muškarci bez žene, a Kupe broj 6 predstavlja nespretan pokušaj da se pronađe harmonija i duševni mir u svetu punom haosa i anksioznosti, čiji reditelj navodi da srž priče leži u pojmu prihvatanja.

To, naravno, nije sve…

Centralna lokacija festivala tradicionalno ostaje Kombank dvorana, dok će se program odvijati i u ostalim salama u Beogradu, ali i u navedenim gradovima širom Srbije.

Prateći svetske trendove, deo programa FAF-a će se odvijati i na onlajnu – na MojOFF filmskoj platformi.

(Izvor: danubeogradu.rs)

Najnovije