Otkrij arhiva

Izložba o pričama i prostoru u Novom Sadu

Izložba o pričama i prostoru u Novom Sadu

Od 26. novembra 2021. do 27. februara 2022. godine u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, biće održana izložba EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES institucije za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke - IFA (Institut für Auslandsbeziehungen). Izložba u Novom Sadu realizuje se u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i Goethe-Institutom Srbije, i deo je programa Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022Cilj izložbe je ukazivanje na aktuelne društveno-političke poretke i osvetljavanje specifičnih impulsa određenih mesta, kako bi se generisao kontinuirani razvoj prostora za dijalog. U fokusu ima manje vidljive i marginalizovane geopolitičke i kulturne prostore, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope. To su takozvane poluperiferije i mesta raznolikosti, koja u mnogim međunarodnim debatama i izložbenim praksama imaju podređenu ulogu. Naziv izložbe EVROVIZION je konstrukt sličnih, ali i različitih jezičkih formi – Eurovisione/Evrovizija/Евровизия – koje simbolizuju ideju mogućeg zajedništva.

Na izložbi će svoje radove predstaviti umetnice i umetnici: Nevin Aladağ, Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Ivana Ivković, Janine Jembere, Vladimir Miladinović, Henrike Naumann, Emilija Škarnulytė, Selma Selman, Slavs and Tatars, i Adnan Softić. Kustoskinje izložbe su Sanja Kojić Mladenov i Sabina Klemm.

Ako te zanimaju neka od sledećih pitanja - pitanje porekla, ličnog i kolektivnog identiteta, istorije i mitologije, politike pamćenja i arhiviranja, kritičkog pogleda na neoliberalizam, kolonijalizam i nacionalizam, vladajuće stereotipe i pozicije drugog i drugačijeg u odnosu na društveno dominantno - ovo je savršena prilika da se upoznaš sa ovim konceptima na kreativan način.

Izložbu čine i putujuća biblioteka, dostupna svim posetiocima izložbe, internet prezentacija projekta i MAGAZINE PRE-ISSUE koji sadrži početne informacije o projektu. Takođe, u svakom gradu prezentacije biće koncipiran po jedan novi broj magazina, pa tako i EVROVIZION.CROSSING NOVI SAD –  realizovan sa lokalnim partnerima i kroz obuhvatanje svih dodatnih sadržaja i događaja projekta u Novom Sadu. Na kraju se očekuje kolekcija različitih časopisa, kao specifični „arhiv putovanja”.

Za vreme prezentacije održaće se više pratećih programa u Novom Sadu, dok će u februaru 2022. godine, i u galeriji Menjačnica Goethe-Instituta u Beogradu, biti realizovana izložba umetnice Henrike Nauman.

Prateće događaje možeš da pratiš na sajtu Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (ovde), kao i njegovoj fejsbuk (ovde), Instagram (ovde) i Twitter (ovde) stranici.

Pored Novog Sada, stanice izložbe su Sarajevo (BiH), Nikozija (Kipar), Atina (Grčka), Varna (Bugarska), Tbilisi (Gruzija), Kišinjev (Moldavija), Brisel (Belgija), Krakov (Poljska), Kalinjingrad (Rusija), Viljnus (Litvanija), i Berlin (Nemačka). Sa svake od 12 stanica će se uključiti umetnici koji će nastaviti turneju zajedno sa ostalima i tako menjati sam prostor unutar izložbe, otvarati nove teme i postavljati nova pitanja za razmišljanje, sve do poslednje stanice u Berlinu gde će kroz sve ove procese i promene biti prezentovana neka, možda, drugačija Evropa od one uobičajene.

Ukoliko si se do sada već zainteresovao/la za izložbu zagolicaćemo ti maštu još malo predstavljanjem par radova:

Emilija Škarnulytė, Sirenomelia, AlesundNO, 2018. ©Emilija Škarnulytė

Johanna Diehl, KaravasAlsançak, Cyprus (North), Karavas AlsancakCY, 2009. © Johanna Dieh

Nevin Aladağ, Social Fabric, Percussion, AP, BerlinDE, 2020. ©Nevin Aladağ

Najnovije