Otkrij

Program 28. Festivala evropskog filma Palić

Program 28. Festivala evropskog filma Palić

Ovogodišnje, dvadeset osmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se u tradicionalnom festivalskom terminu, od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.


Festival se ove godine održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Na konferenciji za novinare povodom održavanja festivala objavljeni su dobitnici ovogodišnjih nagrada Aleksandar Lifka za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji – glumac Aleksandar Berček u kategoriji domaćih stvaralaca i reditelj Kristijan Pecold, dobitnica nagrade Underground spirit Ada Solomon, kao i dve takmičarske selekcije - Glavni takmičarski program i Paralele i sudari. Ove godine, uvedena je i specijalna počasna nagrada Aleksandar Lifka za doprinos regionalnoj kinematografiji, koja će biti uručena slovenačkoj glumici Mileni Zupančić.

Aleksandar Berček (1950) je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, a ostvario je više od 120 uloga na filmu i televiziji, kao i u velikom broju pozorišnih predstava. Za kultnu ulogu Miška u filmu Ko to tamo peva Slobodana Šijana dobio je Zlatnu arenu 1980. godine. U poslednjoj deceniji publika ga pamti po ulozi u filmu i seriji Šešir profesora Koste Vujića, bioskopskom hitu Južni vetar, seriji Državni službenik i drugim ostvarenjima. Dobitnik je nagrade Pavle Vuisić za životno delo 2001. godine.

Nemački reditelj Kristian Pecold (1960) je za svoj prvi film The State I Am In (2000), o paru levičarskih terorista, osvojio Nemačku filmsku nagradu i nagradu za Najbolji film Hessischer. Za film Barbara (2012) na Berlinalu je osvojio nagradu za najbolju režiju. Njegovo poslednje ostvarenje Undine prikazano je 2020. na Berlinalu, kada je glavna glumica Paula Bir dobila Srebrnog medveda za najbolju žensku ulogu, a iste godine prikazan je u glavnoj takmičarskoj selekciji Festivala evropskog filma Palić.

Glavnu takmičarsku selekciju ovogodišnjeg Festivala evropskog filma Palić čini 12 evropskih filmova. Na programu će se naći film Dnevnik iz Gvantanama britanskog reditelja Kevina Mekdonalda sa dvostrukom oskarovskom Džodi Foster, Plavi cvijet hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste, potom, tri filma koji su ove godine u glavnom takmičarskom programu Kanskog filmskog festivala: Frens Bruna Dumona, Gripa Petrovljevih Kirila Serbrenikova i Najgora osoba na svetu norveškog reditelja Joakima Trira koji ovim filmom zaokružuje Oslo trilogiju. Na programu su i Čisto ljudski makedonskog reditelja Igora Ivanova, Prirodna svetlost Deneša Nađa koji je ove godine dobio Srebrnog medveda na Berlinalu za najbolju režiju, Čuvar brata svojega turskog reditelja Ferita Karahana i Kopilot nemačke rediteljke Ane Zohre Berahed iz selekcije Panorama ovogodišnjeg Berlinala, Nečista krv – greh predaka Milutina Petrovića koji na Paliću ima svetsku premijeru, Ja nikada ne plačem Pjotra Domalevskog iz Poljske, i Vojvoda britanskog reditelja Rodžera Mičela.

U takmičarskoj selekciji programa Paralele i Sudari biće prikazani filmovi Dečak ruskog reditelja Vitalija Akimova, litvanski film Đavo nema mira u režiji Zefira Morelsa i Albana Mersijea, U ogledalu letonske reditelje Laile Pakalnine, Furija Petra Ristovskog, Prolećna pesma Natalije Avramović, Suton mađarskog reditelja Balinta Biroa, Jaruga mađarskog reditelja Krasnahorkaia Balaža, Duga crnogorskog reditelja Aleksandra Vujovića, Noćna smena Reinisa Kalvinša iz Letonije, Časovi nemačkog bugarskog reditelja Pavela G. Vesnakova, Unutrašnje ostrvo Ru Hasanova iz Azerbejdžana, Šta vidimo kad pogledamo u nebo gruzijskog reditelja Aleksandra Koberidžea, Branka mađarskog reditelja K. Kovača Akoša, Nun of your business hrvatske rediteljke Ivane Marinić Kragić, Tabija Igora Drljače u kanadsko-bosanskoj koprodukciji, Duhovi turske rediteljke Azre Deniz Okjaj, i Parket ruskog reditelja Aleksandra Mindadzea.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog  filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Ove godine na Paliću će prvi put biti organizovana radionica festivalske mreže MIOB (Moving Images Open Borders) za blogere, vlogere i influensere. Na ovaj način FEF prati i savremene trendove u medijskom praćenju festivala, istovremeno se obraćajući novoj i mladoj publici, koja se tek upoznaje sa širinom i bogatstvom evropskog autorskog filma. Radionicu filmske kritike vodiće Nil Jang, selektor programa Paralele i sudari i Mladi duh Evrope.

Prateći program FEF Palić čini neodvojivi deo festivalskog doživljaja koji publici i gostima-umetnicima prikazuje jedinstveni duh Festivala koji ga izdvaja iz sličnih manifestacija u Evropi. Tokom svog 28. izdanja, pored izložbi, promocija knjiga, panel diskusija i muzičkog programa, u bašti bioskopa Abazija koji će obeležiti FEF Palić organizovaće i brojne edukativne aktivnosti nastavljajući svoju misiju kreiranja stimulativnog prostora za mlade okrenute sedmoj umetnosti.

Najnovije