Otkrij

Lični podaci na internetu - kako da ih zaštitiš?

Lični podaci na internetu - kako da ih zaštitiš?

Od curenja informacija iz zdravstvenih kartona, preko medija koji krše pravo na privatnost žrtava, do neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka – poslednjih godina smo često svedoci zloupotrebe ličnih podataka. Danas, na Svetski dan zaštite podataka o ličnosti govorimo više o ovoj temi. 

Šta su sve lični podaci na internetu?

Ime i prezime, adresa, mejl adresa i brojevi telefona, ocene u školi, JMBG – sve ovo spada u naše lične podatke. Iako mnoge od ovih podataka često ostavljamo u digitalnom prostoru, dozvoljavamo različitim institucijama (državnim, privatnim) da ih koristi, često nismo svesni da mogu da budu zloupotrebljeni. 

Kategorije ličnih podataka

Izvor:  udruženje PraviLaw

Svi lični podaci na internetu mogu se grupisati u tri kategorije:

  1. Aktivni digitalni tragovi – podaci (o sebi ili drugima) koje sami korisnici ostavljaju prilikom korišćenja interneta, obično svesno, mada ne nužno i namerno  (npr. prilikom kupovine nekih proizvoda, preuzimanja nečega sa interneta, postavljanja fotografija, otvaranja profila na nekoj društvenoj mreži)
  2. Pasivni digitalni tragovi – podaci koje korisnici ostavljaju na internetu prilikom njegovog korišćenja, uglavnom nesvesno (npr. putem kolačića , otiska prstiju, podataka o lokaciji, korišćenja pametnih stvari i pametnih igračaka)
  3. Podaci dobijeni analizom prvih dveju kategorija podataka, pomoću algoritama  (kroz proces profilisanja), eventualno u kombinaciji sa drugim izvorima podataka.

Brojne lične informacije mogu biti skrivene u fotografijama ili video-sadržajima koje postavljaš na internet (npr. ime škole, datum rođenja, broj telefona).

Imaj na umu da mnogo ličnih podataka možeš nesmotreno dati i u razgovoru putem četa ili imejla!

Zašto je bitno da štitiš svoje podatke na internetu?

Treba da budeš svestan/na da svako postavljanje svoje fotografije/video sadržaja, prihvatanje instalacije aplikacija na telefonu nosi sa sobom mogućnost kasnije zloupotrebe - tvog lika, tvog imena, tvojih internet navika. Krađe identiteta poput fake profila sa tvojom slikom, osvetnička pornografija (o kojoj možeš više čitati OVDE), reklame koje te spam-uju na mejlu, sve su posledice nesmotrenog pristanka odavanja ličnih informacija i ostavljanja tragova na internetu. Nažalost, ne postoji magična gumica koja može da obriše jednom postavljeni digitalni sadržaj. Zato je vrlo bitno unapred dobro razmisliti šta ćeš postaviti.

Okej, i kako mogu da ih bolje zaštitim?

  1. Kao što smo rekli, uvek imaj na umu da je internet javni prostor i da su lični podaci koji se na njemu objave javno dostupni svima u bilo kom trenutku.
  2. Privatnost na internetu jednako je važna kao i van njega! Ono što ne bi podelio/la sa strancem na ulici, nemoj ni na internetu.
  3. Deli lične podatke samo sa bliskim osobama, nemoj ih deliti sa osobama koje ne poznaješ van interneta.
  4. Upoznaj se sa Uslovima korišćenja i Politikom privatnosti  pre nego što počneš da koristite bilo koju platformu, aplikaciju ili servis na internetu (da, to su oni duuugački tekstovi za koje samo automatski, sa pola mozga, klikneš I agree).
  5. Promišljaj kritički! Pre nego što objaviš bilo koju informaciju ili lični podatak na internetu, razmisli kakvu sliku o sebi šalješ drugima i kako time oblikuješ sopstveni digitalni identitet.

Jednostavno - treba da se ponašaš tako da sve što podeliš u internet prostoru može kad-tad da vidi svaka osoba na planeti. Sa tim na umu kreni u bilo koju internet avanturu.

Delovi teksta preuzeti sa ucpd.rs i udruženja PraviLaw

Izvor naslovne fotografije: pixabay.com

Najnovije