Otkrij arhiva

Šta ti donosi Evropska godina mladih?

Šta ti donosi Evropska godina mladih?

foto: BOŠ

Evropa je prošle godine donela odluku da ovu godinu posveti mladima. Zašto, pitaš se?

Naime, Evropska komisija činom posvećivanja ove godine mladima, u saradnji sa Evropskim parlamentom, zemljama članicama, regionalnim i lokalnim vlastima, zainteresovanim stranama i mladima, želi da:

  • Oda priznanje i podrži mlade, generaciju koja je žrtvovala toliko toga za vreme pandemije, dajući im novu nadu, snagu i sigurnost u budućnost naglašavajući značaj novih perspektiva i prilika u okviru zelene i digitalne tranzicije

  • Ohrabri sve mlade (naročito one iz nepovoljnih i vulnerabilnih društvenih grupa) da postanu aktivni građani i pokretači pozitivnih promena

  • Promoviše prilike za mlade u okviru politika Evropske Unije kako bi doprinela ličnom, društvenom i profesionalnom razvoju njenih mladih građana. Bitno je naglasiti da će Evropska godina mladih ići ruku pod ruku sa uspešnom implementacijom NextGenerationEU kroz omogućavanje kvalitetnih poslova, obrazovanja i prilika za prakse

  • Crpi inspiraciju iz različitih aktivnosti, perspektive i uvida mladih radi daljeg jačanja zajedničkog EU projekta

 

izvor: freepik.com

 

Izlasci, festivali, kućne bleje, druženja, žurke - globalna pandemija je prilično utišala i gotovo na mute odjednom stavila sve ove značajne prostore i prilike koje predstavljaju sržni deo svakodnevnice svake mlade osobe. Evropa posvećivanjem ove godine mladima - organizacijom različitih projekata i inicijativa okrenutih mladima želi da nam poruči da ceni žrtvu koju su mladi pretrpeli tokom karantinskih dana, kao i da im se oduži i kompenzuje te nedostatke mnogobrojnim prilikama i događajima okrenutih mladima tokom cele godine.

Evropska godina mladih ide ruku u ruku sa projektom NextGenerationEU, koji pokušava da prikaže nove perspektive za mlade, uključujući i kreiranje raznovrsnih poslovnih, obrazovnih i praktičnih prilika za mlade u okviru Evrope, te na taj način podrži učešće mladih u društvu.

Ova godina će ti, kao mladoj osobi, omogućiti da učestvuješ na različitim evropskim programima i projektima - poput Erasmus+ ili European Solidarity Corps prilika. Sve aktuelne događaje i prilike možeš pratiti na zvaničnoj stranici Evropske godine mladih, ali i putem društvenih mreža - fejsa i Instagrama. Takođe, u 2022. godini će biti pokrenut novi ALMA (Aim, Learn, Master, Achieve) program za NEET mlade koji su u potrazi za poslom.

Dakle, očekuj da ti ova godina donese mnogo prilika za internacionalna iskustva - evropske događaje, razmene, treninge (od onih koji traju po dan, preko onih od nedelju dana do godinu i više), putem kojih ćeš moći puno toga novog da naučiš kako o drugima, tako i o sebi. Šta čekaš? 

 

Autorka: Anja Mrkobrada

Izvor naslovne fotografije: southworld.net

Najnovije