Dođi arhiva

Izazovi mladih bez roditeljskog staranja pri napuštanju domske zaštite

Izazovi mladih bez roditeljskog staranja pri napuštanju domske zaštite

Ako ste se ikad zapitali sa čime se susreću mladi bez roditeljskog staranja onda kada treba da izađu iz doma i šta ih čeka nakon toga, pridružite se ekipi mladih u subotu, 26. oktobra od 13 časova u Knez Mihailovoj, gde će, pod rediteljskom palicom Vesne Popović iz CEPORA – Centra za pozitivan razvoj dece i omladine, kroz uličnu akciju predstaviti najčešće izazove i probleme na putu napuštanja domske zaštite.

Mladi bez roditeljskog staranja punoletstvom ili završetkom školovanja gube pravo na domski smeštaj. Tada se najveći broj njih nađe u značajnoj krizi i prekretnici koja za njih nosi velike rizike i kada im je sve neizvesno. Zbog toga osamostaljivanje ne vide kao nešto pozitivno već kao nešto što im je nametnuto, a izlazak iz doma predstavlja udar realnosti i samostalnosti za koju često nisu spremni.

Ulična akcija deo je projekta Zajedno smo jači – podrška u osamostaljivanju mladih bez roditeljskog staranja koji sprovodi tim organizacija civilnog društva u cilju podrške mladima u pripremi za napuštanje domske zaštite. Kroz projekat je pilotiran sveobuhvatni model obuke koji kombinuje elemente individualne, grupne, vršnjačke i podrške u zajednici.

Tim organizacija koje realizuju projekat čine CEPORA – Centar za pozitivan razvoj dece i omladine, Centar za socijalno-preventivne aktivnosti – GRiG, Mreža i organizacija koju čine mladi koji su već napustili sistem socijalne zaštite, Moj krug. Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Trag fondacije.

Najnovije