Dođi

Festival filmova Španski metar ponovo u Beogradu i Novom Sadu

Festival filmova Španski metar ponovo u Beogradu i Novom Sadu

Omiljeni festival filmova na španskom jeziku Španski metar biće održan po trinaesti put u organizaciji Instituta Servantes od 20. maja do 6. juna u Beogradu i Novom Sadu.

Trinaesto izdanje festivala otvara program Berlanga puni 100 godina koji će od 20. do 23. maja biti održan u Jugoslovenskoj kinoteci. Rođen pre tačno sto godina, Luis Garsija Berlanga važi za jednog od najvećih španskih reditelja čija su ostvarenja obeležila drugu polovinu XX veka. Domaćoj publici ovom prilikom biće predstavljeno šest klasika španske kinematografije sa Berlanginim potpisom: Dželat, Raketa iz Kalabuća, Junica, Dobrodošli, gospodine Maršal, Siromah na večeri i Nacionalno nasleđe. Kao poklon publici, film Dželat biće prikazan besplatno na otvaranju, a ulaznice za ovu projekciju možeš preuzeti 20. maja na blagajni Jugoslovenske kinoteke. Ulaznice za ostale projekcije Berlanginih filmova koštaju 200 dinara.

Glavni festivalski program Savremeni film donosi deset ostvarenja iz Španije i drugih hispanskih zemalja, koja će biti prikazana od 26. do 30. maja u Dvorani Kultunog centra Beograd. Reč je o filmovima koji će u okviru Španskog metra imati svoje premijere pred ovdašnjom publikom: Ane, Osveta žena, Havijerova strast, Fudbalski klub Autsajderi, Ne umem da kažem zbogom, Meč života, Nevidljive, Umetnici i revolucija i Da čudne li ljubavi!. Cena ulaznice za projekcije u okviru ovog ciklusa iznosi 300 dinara.

Paralelno sa ovim programom, od 26. do 30. maja u Domu omladine Beograda biće održan filmski program Vetrovi Afrike. Treći koren sa ostvarenjima koja se bave afričkim zajednicama u Latinskoj Americi, Španiji i drugim zemljama. Program čine sledeći naslovi: Crni Meksiko, Šija, Koreni i Topovsko meso. Osim toga, zbog velikog interesovanja u Domu omladine u dodatnim terminima biće prikazani i odabrani naslovi iz ciklusa Savremeni film. Cena ulaznice za ove projekcije iznosi 250 dinara.

Kao i prethodnih godina, odabrani filmovi iz glavnog programa biće potom prikazani od 3. do 6. juna u Kulturnom centru  Novog Sada.

Osim uživanja u najboljim ostvarenjima na španskom jeziku, ovog maja moći ćeš da upoznaš Madrid kroz fotografije holivudskih zvezda koje su sredinom prošlog veka živele i radile u španskoj prestonici. U sklopu pratećeg programa festivala publiku očekuje izložba MAD about Hollywood.

Ovogodišnje izdanje festivala podržano je od strane ambasada Španije, Argentine, Čilea, Kolumbije, Meksika i Perua. Detaljne informacije o filmovima, terminima projekcija i cenama karata možeš pronaći na zvaničnom sajtu festivala spanskimetar.rs.

Najnovije