Dođi arhiva

Poseti izložbu „25. maj“

Poseti izložbu „25. maj“

Na šta pomisliš prvo kada čuješ da neko ima bazen u svom dvorištu ili u svojoj kući? Da li je bazen i za tebe statusni simbol? Umetnica Jelena Milićević smatra da se predstava bazena kao statusnog simbola u našoj kulturi i svesti naroda nije promenila od devedesetih godina i upravo tom fenomenu posvećuje svoju izložbu.

Ko je posedovao bazen u malom, rudarskom mestu u Centralnoj Srbiji bio je smatran za čoveka koji je uspeo u životu dok smo mi ostali mogli da priuštimo javno kupalište i po koji ljubomorni pogled kroz visoke ograde i gipsane skulpture životinja ka toj azurno plavoj boji, ističe Jelena. Ona će u petak, 4. juna u 20 časova predstaviti seriju radova pod nazivom 25. Maj, uz gostoprimstvo Ulične galerije u Beogradu.

Izložba printova i crteža posvećena je objektima luksuza, koje smo nekada prinuđeni da delimo se drugima.

Jelena svoju šestu po redu samostalnu izložbu dalje opisuje ovako: Bazen će kasnije kroz razne reklame luksuznih proizvoda i filmova imati i prizvuk seksualne tenzije i fetiša izmedju slučajno izvajanog, mladog čistača bazena koji skuplja lišće sa površine nemirne vode i tetke Altamirano koju slučajno zapostavlja muž. Sve te oscilacije, tenzije, želju za boljim životom iz kaljuge malog mesta, neostvarene ljubavi, stresne situacije predstavljam kroz crteže i grafike kao jednu, ne tako duhovitu, stranu realnosti. Tu se prepliću spremni spasioci sa bazena 25. maj koji više liče da se spremaju za Legiju stranaca nego za spašavanje razmažene dece iz malog bazena i gospođe sa Vračara koje se na Starom Difu opuštaju posle posla na Kliničkom Centru i prepričavaju neke masne fore u sauni. Sve sam to videla i bila prisiljena da čujem zato što smo na nekih sat vremena delili prostor.

Ukoliko želiš da posetiš izložbu, moći ćeš to da učiniš do 18. juna, a svi printovi i crteži su prodajnog karaktera.

Najnovije