Dođi

Počinju filmovi pod zvezdama - Pogledaj program osmog Bašta Festa

Počinju filmovi pod zvezdama - Pogledaj program osmog Bašta Festa

Bašta tim objavio je takmičarski program osmog Bašta Festa koji će publika imati priliku da prati OFFLINE pod zvezdama, od 1. do 4. jula.

Za ovogodišnje izdanje spojeni su filmovi prijavljeni ove i prošle godine, te je pred osnivačicom i umetničkom direktorkom Bašta Festa, Majom Šušom, bio je veoma težak zadatak - selektorka je birala između 1200 filmova.

Izabrano je 30 kratkih igranih filmova, koji čine uzbudljiv i raznovrstan takmičarski program! U četiri dana publika će imati priliku da vidi filmove iz preko 20 zemalja: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, BiH, Austrije, Francuske, Kine, Južne Koreje, Danske, Finske, Irana, Kanade, Egipta, Nemačke, Belgije, Litvanije, Španije, Švajcarske, Holandije, Turske. Bašta tim posebno je ponosan što ove godine ima devet žena rediteljki, šest domaćih i sedam filmova iz regiona.

Filmovi će se nadmetati za nagrade glavnog žirija: najbolji film Zlatna imaginacija, najbolja mušku i žensku ulogu Zlatna interpretacija, kao i dve specijalne nagrade. Osim toga, tu su i nagrade za najbolji film Žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru Zlatna vizualizacija.

Od veoma uspešnih festivalskih hitova, Kanskog pobednika, pa do studentskih radova, izbor filmova za Bašta Fest nikada nije zavisio od toga koja je njihova dotadašnja festivalska karijera. Važno je da publici u Bajinoj Bašti donesemo kvalitetan, uzbudljiv program, koji otvara i preispituje neke nove teme. Negujemo mlade autore i želimo da skrenemo pažnju na formu kratkog filma, koja ima svoja pravila i jedan potpuno drugačiji okvir od onoga što smo inače navikli da gledamo. Dodeljujemo glumačke nagrade, što je retkost za kratki film i stvarno se trudimo da svim mladim filmskim stvaraocima damo vetar u leđa, rekla je Maja Šuša sa kojom smo nedavno razgovarali o njenim obavezama, ulogama, kao i o predstojećem Bašta Festu. Intervju pročitaj ovde.

Najnovije