Dođi

Dan otvorenih vrata Digitalne feminističke škole

Dan otvorenih vrata Digitalne feminističke škole

Zamišljena kao jednogodišnji obrazovni program, Digitalna feministička škola program je Centra za ženske studije Beograd razvijen pre aktuelne pandemije i masovne onlajn nastave. Dan otvorenih vrata poslužiće kao prilika za susret sa zainteresovnom publikom i upoznavanje sa aktivnostima koje realizuju polaznice poslednje generacije.

Nakon kratkog uvoda o samom konceptu škole podelićemo se u ’učionice’ odnosno sobe, i u svakoj sobi ćete moći sa našim saradnicama i polaznicama da razgovarate o istoriji ženskih studija, digitalnoj feminističkoj školi i regionalnom feminističkom fanzinu FEMzin, najavljuju iz Centra.

Tokom prethodnih meseci više od četrdeset polaznika i polaznica Digitalne feminističke škole pisalo je tekstove za tri FEMzina, koje je Centar za ženske studije objavio tokom jeseni. Tematski brojevi FEMzina posvećeni su radnim pravima žena, feminističkom obrazovanju i otporima rodno zasnovanom nasilju.

Jedna grupa polaznica započela je izradu dečije igre koja će podsticati feminističke vrednosti i naučnu pismenost kod devojčica i dečaka u ranim razredima osnovne škole. Ovu igru prave uz podršku Centra za promociju nauke. Druga grupa polaznica pokrenula je kružok posvećen čitanju i pisanju ženskih biografija.

O svemu ovome govoriće se na Danu otvorenih vrata, a osim na platformi Zoom deo događaja biće prenošen uživo na Facebook stranici i YouTube kanalu Centra za ženske studije. Zainteresovanim polaznicama preporučujemo da nam se pridruže preko Zoom-a, kako bi kroz razgovor došle do željenih informacija.

Digitalnu feminističku školu ove godine pohađalo je 60 žena i muškaraca iz ukupno 32 mesta, odnosno osam različitih zemalja. Tokom dva semestra organizovano je 30 predavanja i 10 radionica, kroz koje su polaznice i polaznici slušali o feminističkim teorijama, istoriji ženskog pokreta, kao i savremenim debatama i gorućim temama vezanim za feminističke borbe i rodnu ravnopravnost. Više informacija o ovom programu može se pronaći na zvaničnom sajtu Centra za ženske studije.

Program Digitalne feminističke škole se organizuje uz podršku fondacije Trag/OAK.

Najnovije