Informiši se

Dekada Zakona o mladima: Šta smo naučili?

Dekada Zakona o mladima: Šta smo naučili?

U okviru obeležavanja desetogodišnjice donošenja Zakona o mladima, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Krovna organizacija mladih Srbije je organizovala debatu na temu Dekada Zakona o mladima: Šta smo naučili?

Uvodno obraćanje održala je Snežana Samardžić-Marković, sadašnja Generalna direktorka Direktorata za demokratiju Saveta Evrope, koja je u vreme donošenja Zakona o mladima 2011. godine bila ministarka omladine i sporta. Ona je, kako je i sama rekla, želela da svojim govorom predstavi evropsku perspektivu: Mi verujemo u ulogu mladih u promociji i odbrani ljudskih prava, demokratije, vladavine zakona i mislimo da je mobilizacija mladih za oblikovanje i formiranje politika u ovom slučaju preduslov za sve naše demokratije. Gospođa Samardžić-Marković je istakla da je koncept  ko-menadžmenta, koji podrazumeva učešće predstavnika mladih i predstavnika vlada  prilikom donošenja neke odluke, važan za donošenje strateških odluka, kao i za njihovu implementaciju.

Profesor Fakulteta političkih nauka Dejan Milenković, objasnio je sistemsku problematiku koja se odnosi na oblast delovanja pojedinih ministarstava, u kontekstu preklapanja oblasti kojima se ministarstva bave. On je rekao da bi trebalo promeniti poslove ministarstava u Zakonu o ministarstvima kako bi Ministarstvo omladine i sporta moglo da ima šire nadležnosti od onih koje sada ima.

Predsednik Upravnog odbora KOMS Uroš Savić Kain govorio je o važnosti toga da postoje mehanizmi, pogotovo na lokalnom nivou, koje bi mladi mogli da koriste kako bi preduzimali inicijative. Zaključio je da je bitno ne pitati se o mladima bez mladih.

Aktivistkinja i ekspertkinja u oblasti omladinske politike Tanja Azanjac, govorila je o tome kako je donošenje jednog zakona proces, a ne samo dokument i da važne promene ne nastaju odjednom. Istakla je ulogu civilnog sektora u tom procesu, kao i predlog da bi se trebalo boriti za razvijanje što više načina za uključivanje mladih.

Duško Krstić, aktivista i omladinski radnik, podsetio je na to da su najvažniji problemi locirani, ali da je ipak ključno pronaći njihovo rešenje. Takođe je rekao da ne bi trebalo smatrati dužnom za obezbeđivanje mera za sprovođenje Zakona o mladima samo državu, već da tu važnu ulogu igraju i predstavnici organizacija, saveza ali i sami pojedinci.

Celu debatu možete poslušati na našem jutjub kanalu kao i na našoj fejsbuk stranici.

Debata je održana u saradnji sa Institutom za medije i različitosti kroz projekat MLADI: Media literacy alliance and digital importance, koji podržava Delegacija EU u Srbiji.

Tekst i fotogtafija preuzeti su sa ovog sajta. 

Najnovije