Informiši se

Andrea Palašti i Leonhard Pill u novembarskom fokusu online platforme „Na drugi pogled”

Andrea Palašti i Leonhard Pill u novembarskom fokusu online platforme „Na drugi pogled”

Online platforma Na drugi pogled // Auf den zweiten Blick // At Second Glance na kojoj je izloženo 10 radova vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije, u novembru predstavlja video rad „Studija skulpture: Za Breteldorf” Andree Palašti iz Srbije i dokumentarni film „Inđija” austrijskog autora Leonharda Pilla.

Video Studija skulpture: Za Breteldorf dobio je naziv po Breteldorfu, divljem naselju i deponiji  nastaloj s kraja 19. veka u blizini Beča.  Kartonske skulpture predstavljaju studiju efemernih spomenika za izgubljenu zajednicu Breteldorf, a nastali su iz fotografske dokumentacije Međunarodne izložbe baštovanstva iz 1964. godine, preuzete iz arhive Gradskog zelenila i Austrijskog Muzeja baštovanstva. Nakon izložbe, mnoge karakteristike sa postavke demontirane su, odbačene ili prilagođene za drugu upotrebu, baš kao što su to učinili i sa naseljem Breteldorf. Sa idejom da vizuelno ispričam priču o Breteldorfu, odlučila sam da iskoristim fotografije nastale 1964. godine na kojima su zabeleženi cvetni aranžmani sa izložbe - postavke, bašte, ikebane, ta da od njih napravim efemerne, reciklirane, kartonske "spomenike" za izgubljenu zajednicu. One zapravo funkcionišu kao studija (eksperiment) za moguće spomen obeležje zajednici Bretteldorf, pojasnila je autorka Andrea Palašti. Njen rad je moguće pogledati na online platformi ovde.

Andrea Palašti - skulpture

Dokumentarni film Inđija bavi se temama emigracije iz individualne i subjektivne perspektive. Osobe predstavljene u filmu su takozvane dunavske Švabe - nemačka manjina u Jugoslaviji. Pošto su smatrani kolektivno krivima za zlodela nacističkog režima, 1944. godine su morali da napuste svoj rodni grad, Inđiju, koja se nalazi blizu Beograda, i da potraže utičište u Austriji. Intervjuisane osobe govore o svom detinjstvu u Jugoslaviji i svom odnosu sa ljudima u Srbiji pre i nakon što su Nemci okupirali Balkan. “Budući da su neki od mojih predaka emigrirali iz Vojvodine u Austriju i Nemačku, centralna ideja ovog filmskog eseja bila je potražim ključeve prošlosti moje porodice duž Dunava, kao i da ispitam njihove i moje veze sa Srbijom” rekao je o svom delu Leonhard Pill. Njegov rad moguće je pogledati na online platformi  ovde.

Inđija still - Leonhard Pill

Dela ovo dvoje umetnika prethodno su izabrana na konkursu za radove koji ukazuju na načine na koje evropska društva posmatraju sebe i druge, kao i one koji referišu i prevazilaze klišee i predrasude koje Austrijanci i Srbi imaju jedni o drugima uprkos – ili upravo usled – bliskih istorijskih odnosa i isprepletenih istorija migracija. Pokretanjem onlajn platforme obeležava se 20 godina od osnivanja Austrijskog kulturnog foruma Beograd i 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Austrije i Srbije. 

Andrea Palašti (1984) je vizuelna umetnica i predavačica iz Novog Sada. Njeno stvaralaštvo prevazilazi umetničke i kustoske granice u kojima akcenat stavlja na pitanja kulturne geografije, istorije i svakodnevnog života eksperimentišući sa fotografijom, video zapisima i ilustrovanim predavanjima. Njena praksa se često zasniva na saradnji sa drugim umetnicima/kolektivima, studentima, kustosima, novinarima, naučnicima i/ili istoričarima. Deo je kustoskog tima Šok Galerije. Trenutno radi kao docent na predmetu Likovni elementi, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, povezujući svoje kolaborativne umetničke istraživačke projekte sa obrazovnim strategijama.

Andrea Palašti (autorka fotografije: Edyta Hul)

Leonhard Pill je filmski autor i sound artist. Rođen je u Minhenu, živi u Beču. Objavio je album sa death metal bendom Over Your Threshold za veliku izdavačku kuću Metal Blade Records. Njegovi kratki filmovi predstavljeni su na festivalima kao što su Great Lake Shorts 2015. godine, Cinema Next 2016. i Crossing Europe Filmfestival 2020. godine. U svom radu Pill se bavi psihološkim temama, kao i kulturnim fenomenima i jezikom. Trenutno snima novi film i pretvara svetlo u zvuk.

Leonhard Pill (autorka fotografije: Marlene Fröhlich)

Nova onlajn platforma Austrijskog kulturnog foruma nastala je imajući u vidu trenutne neizvesne okolnosti, ali i mogućnosti koje se otvaraju sa novim vidovima umetničkog stvaranja i komunikacije. Zamišljena je kao izlagački prostor za tematski i kurirani umetnički sadržaj koji u inicijalnoj fazi čine radovi 10 vizuelnih umetnika/umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije, pristiglih na konkurs koji je ovom prilikom raspisan i realizovan.

Najnovije