Informiši se

Šta čuveni crveni kiosk iz Jugoslavije radi nasred Tajms skvera?

Šta čuveni crveni kiosk iz Jugoslavije radi nasred Tajms skvera?

Na Tajms skveru prolaznici trenutno mogu da naiđu na čuveni kiosk K67 koji je za vreme Jugoslavije bio nezaobilazan prizor, jer su se u njemu nalazile trafike, biletarnice, a ponekad i hot-dogovi.

Kiosk je postavljen na Tajms skveru u okviru projekta Times Square Transmissions 2021 i koristi se kao di-džej kabina za puštanje muzike. Zainteresovani još uvek imaju priliku da vide i unutrašnjost kioska, jer se za vreme puštanja muzike organizuje i lajv-strim.

Kiosk K67 delo je slovenačkog industrijskog dizajnera i arhitekte Saše Mahtiga, i predstavlja jedno od najprepoznatljivijih obeležja bivše Jugoslavije. Modularni dizajn i struktura od čelika, stakla i fajberglasa predstavljala je jedan od retkih eksperimentalnih projekata šezdesetih godina koji su doživeli proizvodnju. Zbog kompaktnog dizajna i lake konstrukcije, bilo je moguće kombinovati veliki broj pojedinačnih jedinica.

Godine 1999. stala je proizvodnja kioska, i do tada je proizvedeno oko 7.500 modula. Iako je većina ostala u Jugoslaviji, veliki broj kioska izvezen je u inostranstvo, između ostalog u Poljsku, Irak, Keniju, Novi Zeland, Japan, bivše zemlje Sovjetskog Saveza, ali i u SAD. Prototip kioska iz 1966. godine i dalje se čuva u Njujorku, u Muzeju moderne umetnosti (MoMA).

Za sve koji žele da se podsete kako stari kiosci izgledaju u prirodnom okruženju, na sajtu k67.eu nalazi se projekat koji fotografiše i beleži sudbine preostalih primeraka ovog dizajnerskog klasika.

 

Tekst je preuzet ovde.

Foto: Profimedia

Najnovije