Pokreni se arhiva

Zove te projekat "Zove te karijera"

Zove te projekat "Zove te karijera"

Beogradska otvorena škola organizuje trodnevnu obuku za buduće vršnjačke karijerne informatore – aktiviste Kancelarija za mlade opština Apatin, Bačka Palanka, Bujanovac, Inđija, Kikinda, Preševo, Sjenica, Sremska Mitrovica, Stara Pazova, Svilajnac i Svrljig. Obuka će se održati krajem novembra u Beogradu, u prostorijama Beogradske otvorene škole.

Karijerno informisanje je jedna od usluga karijernog vođenja i savetovanja i podrazumeva prikupljanje i deljenje informаcija važnih zа plаnirаnje karijere, zapošljavanje, pronalaženje prakse ili volontirаnjа. Uključuje i informаcije o zаnimаnjimа, veštinаmа, mogućim putanjama razvoja kаrijere, trendovimа i stаnju nа tržištu rаdа, obrаzovnim progrаmimа i mogućnostimа, obrаzovnim institucijаmа svih vrstа, vlаdinim i nevlаdinim progrаmimа i uslugаmа, perspektivаmа poslovа. Akcioni plan za implementaciju Strategije karijernog vođenja i savetovanja u Republici Srbiji, usvojen u maju 2010. na predlog Ministarstva omladine i sporta, između ostalog predviđa i uključivanje karijernog informisanja u aktivnosti lokalnih kancelarija za mlade.

Beogradska otvorena škola je još od 2008. započela proces osposobljavanja aktivista kancelarija za mlade da deluju kao vršnjački savetnici za karijerno informisanje i pomognu najpre sebi, a potom i drugim mladim ljudima iz zajednice, da dođu do svih onih informacija koje su od značaja za razvoj karijere. Vršnjačko karijerno informisanje podrazumeva prenošenje znanja, veština i stavova o razvoju karijere, od mladih koji imaju neka prethodno stečena znanja ili iskustva, ka mladima koji ih nemaju ili imaju u manjoj meri. Mlade koji su kroz određenu obuku osposobljeni da prenose informacije i znanja u vezi sa karijerom svojim vršnjacima mi zovemo vršnjački savetnici za karijerno informisanje ili, skraćeno, karijerni informatori.

Ukoliko želite da postanete karijerni informatori u svojoj zajednici potrebno je da uzmete učešće u obuci koju će pripremiti i realizovati tim Centra za vođenje karijere i savetovanje Beogradske otvorene škole. Trodnevna obuka za 20 odabranih mladih biće realizovana putem interaktivne metodologije neformalnog obrazovanja. Teme obuke će obuhvatiti karijerno infromisanje, planiranje karijere, upotrebe novih tehnologija aktivno traženje posla, pisanje CV-a i pripreme za intervju, razvoj preduzetništva, organizovanje i vođenje vršnjačkih radionica u lokalnoj zajednici itd.
Ukoliko se priključite obuci imaćete priliku da razvijete veštine komunikacije, prepoznavanja i razumevanja karijernih potreba mladih, prenošenja informacija i veštine prezentacije. Takođe, učesnici će imati priliku da se upoznaju i druže sa aktivistima drugih kancelarija za mlade. Učesnici trodnevne obuke će biti u obavezi da po završenoj obuci održe radionice vršnjačkog karijernog infromisanja za mlade u svojim mestima, a Kancelarije za mlade će im pomoći u organizovanju radionica.

Troškovi smeštaja u hotelu, ishrane i prevoza (vozom ili autobusom) do Beograda će, za odabrane kandidate, biti pokriveni od strane organizatora. Prijavni formular se nalazi na sledećoj adresi: http://bitly.com/WKQFfu. Rok za popunjavanje prijave za učešće na projektu je petak 16. novembar 2012. godine.

 

Ako imaš neka pitanja, evo prave adrese za to: cgcc@bos.rs

Najnovije