Pokreni se arhiva

Budi na kampu na ostrvu u Bretanji

Budi na kampu na ostrvu u Bretanji


Ukoliko imaš između 18 i 21. godine - vreme je da putuješ/kampuješ!

Association Gwennili iz Kimpera, Francuska, Bundesjugendwerk der AWO iz Hanovera, Nemačka, i Volonterski centar Vojvodine iz Novog Sada pozivaju te da se prijaviš na interkulturalnu razmenu "Ostrvo na kraju sveta", koji se organizuje u periodu od 08. do 18. jula 2013, ni manje ni više, u Bretanji!

Interkulturna razmena „Ostrvo na kraju sveta“ će staviti poseban akcenat na društveno korisni rad i proširivanje znanja učesnika o ekološkim temama i problemima. Razmena će biti održana na ostrvu Uesanu koje je 1988. godine. dobilo status rezervata biosfere od strane UNESCO-a. Na ostrvu je ekosistem veoma osetljiv, a neke od biljaka koje su donete sa kopna imaju negativan uticaj na lokalnu floru.

Radni deo razmene će obuhvatati obnovu kamenih zidova koji omogućavaju da se usevi zaštite od negativnog uticaja vetra kojima je ostrvo izloženo. Takođe, kao učesnica/učesnik imaćeš priliku da na određenim lokalitetima uklnjaš biljke koje remete ekosistem na ostrvu. Konačno, otkrićeš način života na ostrvu uz osvrt na veoma ograničene resurse i održivost, a kroz društveno korisni rad dorinećeš očuvanju prirodne i kulturne baštine ostrva.

Ostale aktivnosti na razmeni će ti pomoći da upoznaš svoje vršnjake iz Francuske i Nemačke, da diskutuješ, razmenjuješ iskustva i družiš se kroz različite aktivnosti (organizovanje nacionalnih večeri, kuvanje, društveno korisni rad i ostale slobodne aktivnosti). U toku razmene će biti organizovane i obilasci ostrva, kao i posete nekih muzeja.

Gde, kada, kako, i koliko?

Razmena će se održati od 08. do 18. jula na ostrvu Uesan koje pripada francuskoj pokrajini Bretanji (severozapadna Francuska), a samo ostrvo predstavlja najzapadniju tačku Francuske.

Treba da znaš da ćete biti smešteni u šatorima u kampu na ostrvu. Od tebe se očekuje da poneseš vreće za spavanje, a organiziatori preporučuju da poneseš i podlogu za spavanje. Svi učesnicima će na raspolaganju biti zajednička kuhinja, a sanitarni čvor se nalazi u okviru kampa. Ovo će biti pravi letnji kamp pa će te tako i hranu spremati sami, u grupama.

Šta (ne) plaćaš?

Prevoz na relaciji Beograd - Pariz - Beograd plaćaš ti, s tim što treba da imaš u vidu da ti se 70% troškova refundira. To se odnosi i na troškove puta od tvog mesta boravka do Beograda, samo što sve karte moraš da sačuvaš.

Ono što si pak u obavezi da platiš je participacija za učešće, u iznosu od 50 evra i osiguranje u iznosu od 1,2 evra po danu.

Ako želiš da se prijaviš, popunjen formular sa motivacionim pismom pošalji na konkurs@volontiraj.rs sa naznakom "Interkulturalna razmena", najkasnije do 12. maja, do ponoći.

Više informacija pronaći ovde.

Najnovije