Pokreni se

Prijavi svoju INOVATIVU - vreme je!

Prijavi svoju INOVATIVU - vreme je!


Sigurno znaš ko je Džejmi Oliver! E, on je osnovao jedno od najpoznatijih socijalnih preduzeća. Kao jedan od najpopularnijih svetskih kuvara, iskoristio je svoje ime kako bi učinio nešto za svoju zajednicu – otvorio je restoran u kome je zaposlio mlade koji nisu imali nikakve šanse da se zaposle (prestupnike, mlade koje su van obrazovnog sistema i sl.). Pri tom im je pružio neophodnu obuku i ostavio mogućnost da zarade svoje plate. Najvažnije, sav profit koji ovaj restoran ostvari koristi se za obezbeđivanje bolje budućnosti za nezaposlene mlade ljude.

Imaš ideju da pokreneš biznis koji će ti omogućiti da utičeš na ljude oko tebe – poboljšaće im život, uticati na zdraviju životnu okolinu, pružiti im uslugu koja im je potrebna? Zaposlićeš osobe kojima je otežan put do zaposlenja? Tvoja ideja je inovativna, drugačija, pružaš novo rešenje, nov proizvod? Možda si baš ti budući socijalni preduzetnik! Prijavi se na konkurs za najbolju socio-preduzetničku ideju, i budi jedan od dobitnika vrednih nagrada!

Šta je socijalno preduzeće?

To je preduzeće koje posluje po svim tržišnim pravilima, ali ne teži isključivo stvaranju profita, već za cilj ima upošljavanje onih koji ne mogu da nađu posao, utiče na rešavanje nekog društvenog problema ili poboljšanje položaja onih koji su na marginama društva. 

Tako na primer:

- Preduzeće Dobra torba zapošljava žene koje su nezaposlene, proizvodi torbu koja je od ekoloških materijal i ne zagađuje životnu okolinu.
- Preduzeće DajDaj d.o.o. proizvodnjom i prodajom platnenih pelena ostvaruje određenu dobit koja se ulaže u dalji razvoj i širenje proizvodnje, proširenje ponude proizvoda za decu i organizovanje dečijih Eko festivala, gde se pored platnenih pelena, predstavljaju i drugi domaći  proizvođači koji u svom programu imaju ekološke i prirodne proizvode.

Ako imaš biznis ideju, koja je:

- Inovativna - ima originalan, nov način pružanja usluge/proizvodnje dobara
- Društveno odgovorna – vodi računa i utiče na probleme zajednice
- Profit nije cilj, već sredstvo za rešavanje određenih društvenih problema
- Odgovorna prema životnoj sredini

Prijavi se na konkurs, uhvati priliku da svoju ideju predstaviš uspešnim preduzetnicima i osvoji neku od zanimljivih nagrada!

Šta dobijaš/dobijate?

- Pet najboljih ideja biće nagrađene!
- Priliku da svoju ideju predstaviš i promovišeš! 

Na konkurs mogu da se prijave mladi od 15 do 19 godina (slobodno možemo reći srednjoškolci).

Prijavljuješ se tako što popunjavaš ovaj formular koji treba da pošalješ na mejl desk@emins.org, najkasnije do 30. oktobra 2013. godine.

Pogledaj baner sa desne strane, i on će ti pomoći!

P.S. Nemoj sad odmah da hvata neki strah jer je ovo super prilika da naučiš kako svoju ideju da predstaviš na "biznis" način. Sedi, porazmisli dobro o konceptu (nije da nemaš vremena, ali nije ni da ga imaš). Realizacija će posle biti piece of cake, samo da uđeš u štos! Držimo ti fige!

Fotka: Mingl

Najnovije