Pokreni se arhiva

“Srbija i Kosovo: kultura bez granica”

“Srbija i Kosovo: kultura bez granica”

"Srbija i Kosovo: kultura bez granica" je program Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji u saradnji sa Liberalno demokratskim centrom iz Prištine. Cilj programa je da se kulturnom razmenom doprinese obnavljanju ranije uspostavljenih odnosa i stvaranju novih mreža mladih ljudi, akademskih i umetničkih grupa, medija i civilnog društva iz Beograda i Prištine. 

Program će početi seminarima koji će okupiti 25 mladih ljudi (po seminaru) iz Srbije i Kosova koji su aktivni u oblastima umetnosti i kulture. Prvi seminar će biti održan u Beogradu i trajaće 5 dana (27 - 31. mart 2015). Drugi seminar, koji će takođe trajati 5 dana, će početi 31. marta u Prištini (31. mart - 4. april 2015). Ideja je da polaznicima  iz Srbije i Kosova seminari približe teme kao što su: kultura ljudskih prava, inter/multikulturalizam, rešavanje sukoba kroz umetnost i popularnu kulturu, umetnost kao sredstvo za društvenu promenu, kultura otpora i dr.

Uz predavanja na ove teme, polaznici će proći i radionice tokom kojih će osmisliti  zajedničke aktivnosti/kampanje (kao što su kratke predstave, filmovi, izložbe, i sl.) na temu srpsko-albanske kulture, a sve u  cilju promocije poštovanja, razumevanja i tolerancije. Tokom seminara polaznici će imati priliku da obiđu različite institucije i organizacije u Beogradu i Prištini kako bi se upoznali sa dosadašnjim kulturnim i umetničkim programima na temu srpsko-albanske kulture. Takođe, učesnici će posetiti različite kulturne događaje u Beogradu i Prištini koji se budu dešavali u toku realizacije seminara.

Seminari su samo jedna od aktivnosti programa “Srbija i Kosovo: kultura bez granica”. Priliku da se mladi umetnici sa Kosova predstave u Srbiji imaće tokom kulturnog događaja “Mesec dana Prištine u Beogradu”. Nakon toga uslediće “Mesec dana Beograda u Prištini” gde će mladi režiseri, književnici, slikari, muzičari i drugi umetnici iz Srbije imati priliku da predstave svoje radove na Kosovu. 

Možeš da se prijaviš ukoliko ispunjavaš sledeće uslove:

- imaš između 18 i 30 godina, ako si aktivan/a u oblasti kulture i umetnosti;

- trenutni si ili diplomirani student/kinja Univerziteta umetnosti, kulturologije, Filozofskog fakulteta (istorija umetnosti i dr.) ili srodnih oblasti (sociologije i dr.);

- imaš motivaciju da stekneš znanja na teme kulture otpora, inter/multikulturalizma, kulture ljudskih prava i dr.;

- imaš motivaciju da se umrežavaš i stvaraš nove radove sa kolegama i koleginicama iz Srbije/Kosova;

- poseduješ znanje engleskog jezika.

Aplikacija za oba seminara je ista i možeš je preuzeti ovde.

Ukoliko apliciraš iz Srbije popunjenu aplikaciju pošalji na serbia.kosovo.2015@gmail.com 

Ukoliko apliciraš sa Kosova popunjenu aplikaciju pošalji na kosova.serbia2015@gmail.com 

Nemoj zaboraviti da u subject-u mejla napišeš za koji seminar se prijavljuješ (Seminar u Beogradu/Seminar u Prištini). Takođe, nemoj da zaboraviš da je rok za slanje aplikacije 20. mart 2015. godine do 12h.

Seminar je besplatan, što znači da će troškovi puta, hrane, smeštaja, predavanja, prevoda, radnih materijala i posete kulturnim događajima i institucijama ići na teret organizatora.

Radi boljeg upoznavanja i stvaranja zajedničkih projekata neophodno je poznavanje engleskog jezika. Takođe, polaznici seminara će tokom celog dana svih dana seminara imati aktivnosti i zbog toga je neophodna spremnost na potpuno prisustvo tokom celog seminara. Ako imate bilo kakve nedoumice ili pitanja pozovite nas na telefon Helsinškog odbora 0113349170, kontakt osoba je Jelena Džombić.

Najnovije