Pokreni se

Konkurs za srednjoškolske radove – Približi Evropu vršnjacima i osvoji nagradno putovanje!

Konkurs za srednjoškolske radove – Približi Evropu vršnjacima i osvoji nagradno putovanje!

EU Info centar poziva učenike i učenice srednjih škola da se prijave na konkurs za kreativne i inovativne radove koji se sprovodi u okviru projekta „Evropski dnevnik“. 

Teme konkursa su odnos Srbije i Evropske unije (EU), dalji nastavak obrazovanja u EU, preduzetništvo, prava i odgovornosti, održivi razvoj, zdravlje i bezbednost, savremeni društveni problemi, ali i slobodne teme na predlog samih učenika koje bi na neki način bile povezane sa evropskom budućnošću Srbije (npr. šta je Evropa u mom gradu, šta bih voleo da Evropa donese u moj grad, i sl.).

Više o temama konkursa pročitajte u Evropskom dnevniku (The Europa Diary), koji se već godinama koristi kao pomoćno nastavno sredstvo u školama u EU. Evropski dnevnik se sedmi put se objavljuje na srpskom jeziku pod nazivom Evropski dnevnik: Mudar izbor. On pokriva širok opseg tema, kao što su EU, Srbija i EU, zaštita potrošača, ekologija, zaštita na Internetu, nasilje i sprečavanje nasilja, sport, kultura, putovanja, studiranje, traženje posla, ljudska prava itd.

• Učešće na konkursu podrazumeva podnošenje:
1. Literarnih ili novinarskih pisanih radova;
2. Foto reportaža ili foto-radova;
3. Video forme (novinarske, umetničke, dokumentarističke, igrane dramatizacije). 
***Jedan tim ima priliku da konkuriše sa više radova/u više kategorija, ali može osvojiti nagradu samo jednom.
• Na konkurs možete da se prijavite timski i to kao:
1. Grupa učenika iz iste srednje škole, koju učenici mogu da formiraju sa namerom učešća u takmičenju, a da nije na bilo koji način deo nekog formalnog školskog udruženja/sekcije;
2. Srednja škola (kao celina ili njena literarno-novinarska, foto i audio-video sekcija).
*** Svaki tim je neophodno da čini minimum tri osobe. U slučaju osvajanja nagrade, tim koji ima više od tri člana, nominuje troje predstavnika za nagradno putovanje.
• Nagrada:
Kreatori po jednog najboljeg rada iz svake od kategorija imaće jedinstvenu priliku da učestvuju u aktivnostima novinarskih ekipa iz Srbije i prate ih na jednom putovanju u neku od evropskih zemalja u periodu od septembra do decembra 2016. godine, u okviru projekta “Medijske posete Evropskoj uniji” i zajedno sa njima istraže različite teme koje su važne građanima Srbije tokom procesa pridruživanja Evropskoj uniji.
Rok za dostavljanje radova je 10. jun 2016. do ponoći. Radovi pristigli nakon isteka roka neće biti uzeti u razmatranje.
Radovi se podnose isključivo elektronskim putem, na e-mail adresu evropskidnevnik@euinfo.rs
Pristigle radove ocenjivaće stručni žiri, koji će činiti eminentni novinari, snimatelji, fotografi, profesori novinarstva, profesori dramskih umetnosti i profesori srpskog jezika. Rezultati takmičenja će biti objavljeni u poslednjoj nedelji juna na vebsajtu www.recinam.rs, nagrađeni učesnici će biti obavešteni i putem imejla, a biće dostupni i na vebsajtu EU Info centra.
Ovaj konkurs predstavlja nastavak prethodnih aktivnosti Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije koji su sproveli projekat u oblasti medijske pismenosti „Ako imaš šta da kažeš-reci!“. Cilj projekta je bio da se pokrenu ili unaprede školski časopisi, veb portali, foto i video radovi na teme u vezi sa EU. Nagrađene radove na prethodnom konkursu, nove elektronske školske časopise, unapređene veb sajtove škola možete videti na sajtu www.recinam.rs. Škole partneri koje su učestvovale u ovom projektnom ciklusu jesu srednje škole koje dolaze iz Beograda, Sremskih Karlovaca, Paraćina, Nove Varoši, Smederevske Palanke, Novog Sada, Čačka i Bečeja.
Ako vam se sviđa ovo što radimo pratite nas i od septembra, kada će sa početkom nove školske 2016/2017. godine, biti otvoren novi konkurs i trajaće do januara 2017, pod istim uslovima i sa istim temama, a dvanaest pobedničkih timova (po 4 škole iz svake kategorije) kao nagradu dobijaju sedmodnevnu ekskurziju u nekoliko zemalja Evropske unije, na koju se kreće na Dan Evrope, 9. maja 2017. godine.
Očekujemo vaše radove! Srećno!
Izvor: recinam.rs

Najnovije