Pokreni se arhiva

Dečija nedelja za pamćenje

Dečija nedelja za pamćenje

Somborski edukativni centar organizuje kamp kome trebaju volonteri. Na volonterske kampove se mogu prijaviti svi mladi od 18 do 30 godina iz cele Srbije.

Na ovom kampu međunarodni i domaći volonteri i volonterke će osmišljavati i sprovoditi aktivnosti sa decom iz Sombora i okoline tokom tradicionalne manifestacije „Dečija nedelja“. Volonteri će raditi direktno sa više od pedesetoro dece, među kojima naročito deca iz osetljivih grupa (bez roditeljske starosti, sa smetnjama u razvoju, deca romske etničke pripadnosti i dr). To će biti razne edukativne i kreativne radionice (likovne, muzičke, dramske), rekreacija, društvene igre, takmičenja, gledanje crtaća, maskenbal, izložba likovnih radova i druge aktivnosti, u skladu sa sklonostima i veštinama volontera.
Kamp i međunarodni volonteri doprineće većoj vidljivosti problema i prepreka sa kojima se deca i roditelji suočavaju usled nedostatka kvalitetnih edukativnih i kreativnih aktivnosti i nedostatka podsticajnih mera za decu iz ranjivih grupa.

Dečja nedelja je prvi put obeležena 1934. godine na predlog organizacije Prijatelji dece Srbije, a 1987. godine definisana je Zakonom o društvenoj brizi o deci.
Manifestacija Dečja nedelja se svake godine održava u mesecu oktobru, sa ciljem skretanja pažnje javnosti na decu i mlade, na dete kao nosioca prava, na potrebe dece u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, na njihovo pravo da odrastaju u što boljim uslovima, na jednake šanse za razvoj i ostvarenje potencijala.

Ovaj kamp organizuje Somborski edukativni centar čija je misija podrška i osnaživanje dece, mladih i marginalizovanih grupa metodama neformalnog obrazovanja i senzibilisanjem lokalne zajednice za unapređivanje njihovog položaja putem društveno odgovornog aktivizma.

Volonteri će biti smešteni u dva stana u Somboru gde će samostalno pripremati hranu a neophodne sastojke obezbediće organizator.

Iskustvo u radu sa decom kao i motivacija su neophodni. Ukoliko te odaberu za učešće na kampu biće neophodno da im dostavite Potvrdu da nisi osuđivan/a koju izdaje sud. Ovo je minimum standarda koji se neizostavno poštuju u radu sa decom i odnosi se kako na strane tako i na domaće volontere.

Kamp se održava od 01.10.2016. do 10.10.2016. u Somboru.

Ako želiš, možeš da se prijaviš ovde.

Izvor naslovne fotografije: pixabay.com

Najnovije