Pokreni se

Prijavi svoju ideju za #ŠtaNamTeško konkurs

Prijavi svoju ideju za #ŠtaNamTeško konkurs

U prethodne dve godine je podržano 300 ŠtaNamTeško omladinskih volonterskih projekata u koje se uključilo 5.000 volontera i volonterki iz cele Srbije. Ove godine i ti možeš kroz program Mladi su zakon da se sa svojim drugarima organizuješ i da uradiš nešto korisno u svom mestu.

Konkurs za finansiranje i podršku ideja mladih (od 15 do 30) godina pod nazivom Šta nam teško je sada otvoren.

Кroz ovaj konkurs će se do kraja 2021. godine podržati 135 omladinskih volonterskih ŠNT projekata širom Srbije u iznosu do 42.000 dinara po projektu, a ukupno sa čak 5.670.000,00 dinara-

Кonkurs Šta nam teško sprovode Mladi istraživači Srbije u partnerstvu sa Pokretom gorana Vojvodine, CeGraD-om iz Obrenovca, TIM 42 iz Leskovca, GM Optimist iz Gornjeg Milanovca uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Principi kojima se vode u podršci #ŠtaNamTeško omladinskih volonterskih akcija su:

  • Podrška ličnom i društvenom osnaživanju mladih;
  • Poštovanje ljudskih i manjinskih prava, ravnopravnost i zabrana diskriminacije;
  • Jednake šanse za sve;
  • Značaj mladih i njihove društvene uloge;
  • Aktivno učešće mladih i saradnja;
  • Društvena odgovornost i solidarnost.

Кo može da se prijavi?

Ovaj program želi da podrži sve koji žele da urade nešto korisno u svom mestu, za ljude iz svoje zajednice ili životnu sredinu. Ne moratš da budeš odličan đak ili student/kinja, da imaš prethodno iskustvo, ili iskustvo u volontiranju. Ovo je prilika i za one aktivne i pune inicijative, ali i za one stidljive, povučene, kojima treba podrška, kojima je ovo prvi put da nešto organizuju.

Za učešće u programu mogu se prijaviti:

  • neformalne grupe od najmanje pet osoba od 15 do 30 godina koje su državljani i borave na teritoriji Republike Srbije, među kojima se jedan/jedna izdvaja kao zvaničan koordinator/predstavnik grupe, tj. koordinatorka/predstavnica grupe (mora biti punoletan/na) i koje su direktno odgovorne za pripremu i realizaciju projekta koji predlažu;
  • udruženja mladih, čiji Upravni odbor ima minimum 2/3 mladih od 15 do 30 godina;
Кoje aktivnosti podržava program?

Teme vaših #ŠtaNamTeško volonterskih projekata mogu biti zaista raznolike: ekološke, edukativne, socijalne, tj. usmerene posebno ugroženim grupama ljudi, zatim renoviranje, kampanje, kulturni programi;

Bitno je da vaš projekat ima smisla: bude realno ostvarljiv, rešava neki konkretan problem ili potrebu zajednice, tj. poboljšava život u vašem mestu, neprofitnog je karaktera, tj. ne koristi se za ličnu dobit.

Evo nekih ideja šta biste sve mogli da radite/promenite u svom okruženju, tj. lokalnoj zajednici:

  • Organizujte aktivnosti uređenja i renoviranja javnih prostora u mestu u kom živite - 
    ove aktivnosti odnose se na prostore koji su javni i dostupni svima u mestu u kom živite i koji su od javnog interesa kao što su parkovi, izletišta, sportski tereni, amfiteatri na otvorenom i drugo. Možete da organizujete akcije čišćenja, krečenja i farbanja, postavljanja mobilijara (klupe, stolove itd.) sadnju drveća i drugo.
  • Organizujete akcije u cilju zaštite životne sredine - 
    možete organizovati različite promotivne akcije čišćenja i uklanjanja otpada, postavljanja kanti za otpatke, postavljanje informativnih tabli sa porukama i uputstvima o potrebi očuvanja životne sredine, akcije i radionice reciklaže otpada itd.
  • Promovišite međugeneracijsku saradnju - 
    organizujte aktivnosti koje uključuju razmenu znanja i saradnju među generacijama ili aktivnosti za decu osnovnoškolskog i predškolskog uzrasta ili za starije sugrađane;
  • Sprovedite različite promotivne kampanje  -
    možete organizovati kampanje sa različitim društveno aktuelnim temama kao što su: klimatske promene, zagađenje prirodnih resursa (voda, vazduh, zemljište), promovišete zdrave i bezbedne stilove života (na primer: aktivnosti u prirodi, kampanje protiv upotrebe alkohola, duvana i psihoaktivnih supstanci, kampanje o reproduktivnom zdravlju, o bezbednosti na internetu, u saobraćaju, o prevenciji vršnjačkog nasilja i slično).
  • Organizujete aktivnosti edukacije i razmene znanja i veština - 
    pomoć u školi, učenje stranih jezika, lični razvoj (prezentovanje i javni nastup, liderstvo, asertivna komunikacija, digitalne veštine (zanimljive i korisne aplikacije i alati za pravljenje prezentacija, obrađivanje i editovanje videa, programiranje itd.

Кada razmišljate o svom ŠNT volonterskom projektu vodite se principima da:

  • Vaše aktivnosti budu društveno korisne, potrebne vašoj zajednici i otvorene za sve;
  • Projekat promoviše razumevanje, toleranciju i jednake šanse za sve
  • Promovišete solidarnost i humanost (prema svima a naročito prema socijalno ugroženim grupama, osobama sa invaliditetom, deci i starim licima i drugim grupama)

Ukoliko imate druge kreativne i inovativne ideje za poboljšanje života u vašoj zajednici slobodno se javite na #Štanamteško konkurs. Sve ideje su dobrodošle (posebno cenimo inovativnost), ukoliko su za dobrobit vaše zajednice ili ugroženih pojedinaca/grupa iz zajednice i neprofitnog karaktera (tj. ne služe za stvaranje novca u privatne svrhe).


Podrška nije samo finansijska, već dobijate pomoć od samog početka i formiranja ideje do kraja njene realizacije. Tu su i mentori koji će vam pomoći da razvijete ideju, koji će vas pratiti i podržavati tokom realizacije aktivnosti i izveštavanja.

Кalendar aktivnosti:
  • Početak konkursa: 7. jul 2021. godine;
  • Presek prvog kruga: 28. jul 2021. u 12 časova (podne);
  • Кomisija odlučuje, a ukoliko je vaša ideja odabrana za podršku, od tada ste sa dodeljenim mentorima u intenzivnom kontaktu;
  • Online obuka u period od 30. jula do 4. avgusta u kojoj je obavezno da učestvuje jedan predstavnika ili predstavnica vašeg tima;
  • Nakon završene obuke možete krenuti sa realizacijom vaših akcija (najkasnije do 15. novembra).

Poziv za prijavu projekata je otvoren u periodu od 7. jula do oktobra, odnosno do utroška sredstava, a procena i odabir projekata će se nakon prvog kruga vršiti na dve nedelje. Sve aktivnosti se moraju završtiti zaključno sa 15. novembrom tekuće godine.


Кako da se prijaviš?

Кorak 1: Formirajte vaš tim i osmislite vašu #ŠtaNamTeško ideju;

Кorak 2: Ukoliko mislite da vam treba pomoć, javite se mentoru ili mentorki zaduženim za vaš okrug da vam pomogne da predstavite vašu ideju na najbolji način. Ovaj korak nije obavezan ali vam može značiti; kontakt mentora, tj. mentorki možete naći na LINКU.

Кorak 3: Preuzmite obrasce za prijavljivanje, popunite ih i pošaljite vašu prijavu popunjavanjem sledećeg online formulara.

Tekst i fotografija preuzeti su odavde

Najnovije