Pokreni se

Budi lider/ka promene u borbi protiv nasilja prema ženama i devojčicama

Budi lider/ka promene u borbi protiv nasilja prema ženama i devojčicama

Cilj inicijative je podizanje svesti mladih o nasilju prema ženama i devojčicama. Glavni ambasadori inicijative su glumac Andrija Milošević i teniserka Olga Danilović. Ovim putem se pozivaju svi zainteresovani studenti i studentkinje fakulteta i visokih škola na teritoriji Republike Srbije da se do 25. decembra 2021. godine prijave na e-mail adresu una.draganic@unwomen.org slanjem biografije i motivacionog pisma (do 300 reči). Kandidati i kandidatkinje koji budu izabrani za lidera/liderku promene biće kontaktirani početkom februara 2022. godine.

Za do 30 odabranih lidera/liderki promene biće ogranizovan trodnevni trening sa ekspertkinjama iz oblasti suzbijanja rodno zasnovanog nasilja, koji će podrazumevati aktivno učešće mladih kroz razne radionice na teme rodnih stereotipa, rodno zasnovane diskriminacije, kao i rodno zasnovanog nasilja, uključijući partnersko nasilje, porodično nasilje itd. Na seminaru će se zajednički sa predstavnicima/cama UN Women u Srbiji doći do dogovora oko daljih aktivnosti i koraka incijative.

Svi/e ušesnici/e će dobiti i sertifikat o učešću na treningu o nasilju nad ženama i devojčicama. Nakon godinu dana aktivnog učešća u aktivnostima inicijative, učesnici i učesnice će dobiti i potvrdu o doprinosu radu inicijative Mladi protiv nasilja.

Šta rade lideri/liderke promene u okviru inicijative Mladi protiv nasilja?

Jednostavno - postaju deo inicijative Mladi protiv nasilja do decembra 2022. godine - što znači da:

  • Koordinišu grupom mladih ljudi koji će u svom okruženju širiti svest i edukovati svoje kolege/nice i prijatelje/ice o važnosti prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama;
  • Prisustvuju uživo i online sastancima u cilju definisanja narednih aktivnosti inicijative;
  • Učestvuju u sprovođenju aktivnosti u skladu sa ciljem i misijom Inicijative;
  • Vode društvene mreže inicijative Mladi protiv nasilja osmišljavajući i postavljajući relevantan sadržaj;
  • Prisustvuju online/uživo događajima koje organizuje UN Women u Srbiji, a tiču se rodno zasnovanog nasilja

Inicijativa je nastala u okviru projekta Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) u Srbiji u saradnji sa ambasadom Kraljevine Norveške.

Najnovije