Pokreni se arhiva

Poziv na Studije socijalizma

Poziv na Studije socijalizma

Centar za politike emancipacije poziva zainteresovane da se prijave za učešće na Studijama socijalizma koje će se odvijati tokom 2017. godine u Beogradu.

Slom socijalizma, kako navodi Centar za politike emancipacije, doveo je do potpunog brisanja iz fakultetskih kurikuluma teorijskih pristupa koji pružaju izazov dominantnom političkom i ekonomskom sistemu. Stoga je neophodno reaktuelizovati polje kritičke teorije. Ipak, studije o kojima je reč imaju nameru da odu korak dalje od zadovoljavanja intelektualne znatiželje, odnosno, cilj je da program bude početak dalje artikulacije kritike kapitalizma u pravcu promišljanja mogućnosti njegovog prevazilaženja.

Program će se odvijati od februara do decembra 2017. godine i uključivaće ukupno 18 četvoročasovnih sesija koje će se održavati svake druge sedmice, sa dvomesečnom pauzom tokom leta. Sesije će, pored lokalnih, voditi i regionalni i internacionalni predavači/ce koji su posvećeni razvoju socijalističke teorije i prakse.

Pored zatvorenog dela programa namenjenog isključivo polaznicima/cama, u planu je i realizacija predavanja i konferencija otvorenih za javnost.

Učestvovanje u projektu je besplatno i ne iziskuje specifično predznanje o temama kojima će se Studije socijalizma baviti, ali je važno da učesnici/ce budu posvećeni i redovni na dogovorenim sesijama, da redovno prolaze kroz predloženu literaturu i da aktivno doprinose diskusijama i procesu zajedničkog rada.

Studije se održavaju u Beogradu, a broj polaznika/ca je ograničen.

Zainteresovani za učešće trebalo bi da pošalju prijavu koja će sadržati:

– narativnu biografiju (do 500 reči) koja će opisati sfere interesovanja, formalno i neformalno obrazovanje, radno iskustvo, članstvo u nekoj organizaciji ili kolektivu (sada ili ranije) itd.
– motivaciono pismo (do 500 reči) koje će odgovoriti na sledeća pitanja: Zašto ste zainteresovani za socijalizam? Da li ste imali nekog prethodnog iskustva u bavljenju navedenim temama? Zašto ste zainteresovani za njih i šta vam deluje posebno zanimljivo u najavljenom programu? Možete li da se posvetite studijama u kontinuitetu u postavljenom vremenskom periodu? Šta očekujete od studija? Na koji način mislite da će program studija pomoći vašim trenutnim i budućim aktivnostima i interesovanjima?
– kontakt (e-mail adresa i broj mobilnog telefona).

Kandidati i kandidatkinje se prijavljuju za učešće u oba semestra.

Prijavu treba poslati najkasnije do 22. januara na imejl politike.emancipacije@gmail.com ili putem formulara.

Odabrani kandidati biće obavešteni 27. januara 2017.

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

Najnovije