Pokreni se arhiva

X Škola meteorske astronomije u Petnici

X Škola meteorske astronomije u Petnici

X Škola meteorske astronomije se održava u Istraživačkoj stanici Petnica od 21. do 30. juna 2019. godine.

Škola meteorske astronomije (ŠMA) je prvi u nizu programa namenjen upoznavanju sa meteorskom astronomijom i planetarnim naukama u Istraživačkoj stanici Petnica. Pokrenuta je nakon niza godina posmatranja meteora u nameri da se meteorska astronomija predstavi u širem kontekstu i da se sistematično pokriju raznoliki problemi kojima se ona bavi. Osmišljena je tako da pruža adekvatan uvod u praktičan rad i dalje bavljenje meteorskom astronomijom. Pri tome, praktični deo programa većim delom realizovaće se na naknadnim programima.

Teme koje se standardno obrađuju na ŠMA su: osnovni pojmovi meteorske astronomije, poreklo meteoroida i veza sa malim telima Sunčevog sistema, meteorski rojevi, sporadični fon, tehnike posmatranja meteora (vizuelna, video, fotografska/CCD, radio/radarska i teleskopska posmatranja), obrada posmatračkih podataka, određivanje orbita meteora na osnovu video posmatranja, meteorska spektroskopija, fizika meteora, dinamika meteorskih rojeva, meteoritika i planetarna geologija, vizuelno opažanje meteora, …

Poseban segment škole usmeren je ka praktičnim vežbama i demonstracijama, posmatranjima i obradi rezultata.

Specifičnost ŠMA je i to što je uz mnoštvo predavanja podjednako pažnje usmereno na samostalne i grupne projekte. Projekti su problemi iz navedenih oblasti koji se uz jednostavne metode mogu rešiti u najjednostavnijoj aproksimaciji uz prostor za usložnjavanje. Tako projekat može da se uradi tokom ŠMA, ali i da se proširi i da se na njemu radi i tokom godine/godina.

Pravo učešća prevashodno (ne isključivo!) imaju polaznicima i saradnici standardnih seminara ISP. Takođe, na Školu se mogu prijaviti i srednjoškolci koji su učestvovali bar na jednom zimskom seminaru u Petnici. Učesnici mogu biti i studenti bez obzira da li su učestvovali na petničkim seminarima ili ne. Škola meteorske astronomije se ne plaća.

Prijave najkasnije do 3. juna 2019. godine.

Informacije o programu preuzete su odavde.

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije