Pokreni se arhiva

Konkurs: Ti odlučuješ

Konkurs: Ti odlučuješ

Krovna organizacija mladih Srbije poziva lokalne samouprave (opštine/gradove) da zajedno sa organizacijama civilnog društva i đačkim parlamentima u svojoj zajednici učestvuju u unapređenju saradnje mladih i donosioca odluka i postanu deo mreže lokalnih koordinatora za dijalog sa mladima.  

Lokalni koordinatori su predstavnici lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva i đačkih parlamenata, koji će učestvovanjem u ovom procesu steći potrebna znanja i veštine za unapređenje saradnje institucija i predstavničkih tela mladih i zajedničkim radom unaprediti brigu o mladima kroz sprovođenje inicijativa za promene u lokalnim zajednicama.

Dijalog sa mladima na lokalnom nivou do sada primenjuje 11 lokalnih zajednica širom Srbije i one su nakon obuke o mehanizmima dijaloga sa mladima realizovali lokalne inicijative za promene u svojim zajednicama i unapredile saradnju sa mladima i udruženjima. Ovim pozivom KOMS namerava da proširi mrežu lokalnih koordinatora, kako bi mladi i donosioci odluka mogli da zajedno odlučuju u većem broju lokalnih zajednica.

Lokalni koordinatori će najpre proći obuku, nakon čega će realizovati lokalnu inicijativu koju će podržati KOMS, finansijski i mentorski. Inicijative koje lokalni koordinatori zajednički formulišu imaće za cilj da umanje probleme sa kojima se mladi iz te lokalne zajednice najčešće susreću, kako bi delujući zajedno sa donosiocima odluka u svojoj opštini/gradu mladi izgradili poverenje u lokalne institucije i učestvovali u promenama. 

  • Planirano je da se obuka održi od 3. do 5. aprila 2020. godine,
  • Period mentorstva za formulisanje i realizaciju inicijativa počinje po završetku obuke i traje do sprovođenja inicijative, do kraja maja,
  • Rok za sprovođenje inicijativa je kraj maja 

Sve troškove učestvovanja kao i sprovođenja inicijativa snosi Krovna organizacija mladih Srbije. 

Svi mladi sa kojima se bude radilo u sklopu ove aktivnosti biće upoznati sa onlajn platformama za uključivanje mladih u procese donošenja odluka: plaformom dijalog.rs i podsekcijom platfome: Pokreni promene! 

Zainteresovane jedinice lokalne samouprave treba da prijave tri osobe kao lokalne kordinatore – jednu iz lokalne samouprave, drugu iz organizacije civilnog društva i treću mladu osobu iz đačkog parlamenta. Prijavu sva tri subjekta omladinske politike na lokalnom nivou podnose zajednički na jednom formularu. 

Za prijavu je potrebno popuniti ovaj prijavni formular i poslati ga imejlom na adresu: konkurs@koms.rs sa naznakom Prijava za odlučionice. Prijave su otvorene do 25. februara 2020. godine do 23:59 časova. 

Za sve dodatne informacije se možeš se obratiti Milici Borjanić na: milica.borjanic@koms.rs.

Odlučionice se organizuju kao deo projekta Glas mladih u demokratskim procesima koji  KOMS realizuje u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom – BOŠ u okviru programa Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji, uz podršku Švedske.

Tekst i fotografija preuzeti su sa ovog sajta. 

Najnovije