Pokreni se

Prijavi se na regionalnu UPSHIFT radionicu

Prijavi se na regionalnu UPSHIFT radionicu
Imaš između 16 i 24 godine? Prepoznaješ problem u svom okruženju? Želiš li da preduzmeš nešto povodom toga?

Zajednički regionalni program Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u/između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Ukoliko veruješ u pravdu i jednake mogućnosti za sve i smatraš da problem nije dovoljno samo uočiti, već i na njemu raditi, ovo je način da se uhvatiš u koštac sa kulturološkim razlikama i drugim problemima kojima želiš da staneš na put. U okviru ovog programa, Laboratorija inovacija za mlade Kreaktivator realizuje sjajnu regionalnu UPSHIFT radionicu na kojoj možeš učestvovati baš ti!

Prijavljivanje je prilično jednostavno. Sve što treba da uradiš jeste da okupiš svoj tim (dva ili tri člana) i da:

  • prepoznaš problem u svojoj lokalnoj zajednici,

  • identifikuješ lokalne i regionalne faktore koji utiču na ovaj problem,

  • razmisliš da li bi, i na koji način, rešavanje tog problema moglo da pomogne u jačanju društvene kohezije među mladima (počevši od tvoje zajednice pa do regiona),

  • popuniš jednostavnu onlajn prijavu.

Cilj ovog projekta su, pre svega, prekogranična saradnja i jačanje zajedništva koje će uticati na pozitivan odnos prema različitostima, na osećaj pripadnosti zajednici, ali i najbitnije od svega, na tvoju želju da doprineseš razvoju društva. 

Do sada je održana jedna regionalna UPSHIFT radionica. Dok su neki od tvojih vršnjaka prepoznali ugroženost pčela i prekomernog odlaganja plastičnog otpada na divljim deponijama, drugi su se bavili nepostojanjem adekvatnih igrališta za decu sa invaliditetom i stvaranjem što većeg broja prilika za mlade umetnike. Većina ovih projekata je u pripremi i biće realizovana u narednom periodu. A sada je red na tebe!

Druga regionalna UPSHIFT radionica, održaće se u hotelu Palas, u Petrovcu, od 5. do 8. marta 2020. godine. Učesnici se prijavljuju u timovima od dva do tri člana.

Tvoj tim, nakon što stigneš na radionicu, zavisno od toga iz koje si države i kakav ste problem prijavili, biće spojen sa drugim timom iz Bosne i Hercegovine, Srbije ili Crne Gore, sa kojim ćete zajedno raditi na problemu.

Svakom timu biće dodeljen mentor koji će vam pomoći da od prepoznatog problema dođete do inovativnog rešenja, pritom prolazeći sve bitne korake koji su vam potrebni za realizovanje vašeg projekta. Poslednjeg dana radionice, 10 timova će prezentovati svoja rešenja stručnom žiriju, a pet njih će dobiti mentorsku i finansijsku podršku od ukupno 2000 evra.

Svi troškovi (prevoz, smeštaj, hrana) pokriveni su od strane organizatora.

Prijave se zatvaraju 23. februara i bitna napomena je da se mogu prijaviti i oni mladi koji su učestvovali na nekom od ranijih programa (UPSHIFT, Hakaton, Generation Unlimited izazov za mlade). Timovima koji budu izabrani da učestvuju biće javljeno do 28. februara. 

Tekst i fotografija preuzeti su sa ovog sajta. 

Najnovije