Pokreni se arhiva

YIHR radionica: Položaj albanske manjine

YIHR radionica: Položaj albanske manjine

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) poziva mlade istraživače i istraživačice, aktiviste i aktivistkinje, novinare i novinarke i političare i političarke uzrasta od 18 do 35 godina iz svih delova Srbije da se prijave na dvodnevnu radionicu u Bujanovcu. 

Radionica će se održati od 29. februara do 1. marta i obrađivaće pobunu u Preševskoj dolini od 2001. godine, Končuljski sporazum i Zakon o amnestiji iz iste godine.

Osim toga, radionica ima za cilj da kroz pitanje obrazovanja, upotrebe jezika i kao i niza političkih prava obrazuje mlade ljude o položaju albanske nacionalne manjine kroz pregled događaja pre i nakon sukoba na jugu Srbije. Posebne teme kojima će se baviti jesu memorijlizacija na žrtve ovog sukoba, kao i pitanje popisa albanske nacionalne manjine od 2001. godine do danas.

Nakon obrazovnih radionica realizovanih tokom prethodnih meseci u Priboju, Zrenjaninu, Beogradu i Nišu, Inicijativa mladih organizuje radionicu koja ima za cilj da učesnike i učesnice obrazuje o položaju albanske manjine u Preševskoj dolini kroz niz predavanja i diskusija.

Troškove puta, hrane i smeštaja u okviru ovog programa snosi Inicijativa mladih za ljudska prava

Zainteresovani se mogu prijaviti na radionicu popunjavanjem onlajn formulara do 25. februara do 18 časova. 

Tekst i fotografija preuzeti su sa ovog sajta. 

Najnovije