Mingl kutak arhiva

Maja Šuša: Naša borba je neprestana

Maja Šuša: Naša borba je neprestana

Imamo dve dobre vesti za tebe! Najpre, želimo da te obradujemo time da će se osmi Bašta Fest održati offline! Kako smo skoro sve naše aktivnosti, pa i druženja, premestili u online prostor, predlažemo ti da letnje dane iskoristiš za vikend u Bajinoj Bašti na internacionalnom festivalu kratkog igranog filma koji se održava od 1. do 4. jula.

Druga vest odnosi se na još jedan Mingl intervju, ovaj put sa osnivačicom i umetničkom direktorkom Bašta Festa, Majom Šušom i samo ćemo ti reći – bilo nam je strava! Maja je definitivno osoba kojoj talenat i kreativnost ne daju da se skrasi kraj jednog formalnog posla. Diplomirala je glumu 2013. godine, snimala je kratkometražne i dugometražne filmove, serije, a autorka je i scenarija za nekoliko filmova. Maja se trudi da se podjednako posvećuje i pozorištu, a odlučili smo da je ispitamo sve što nas zanima, kao i to šta nam sve sprema za ovogodišnji Bašta Fest.

Zdravo, Majo! Pre svega, hvala ti što si pored toliko obaveza uspela da odvojiš vreme i proćaskaš sa nama. Prvo ćemo te pitati ono što zanima verovatno svakog od nas. Kako organizuješ sve tvoje poslove i hobije i šta ti trenutno oduzima najviše vremena?

Kao i svakog maja i juna u proteklih osam godina, većina mog vremena odlazi na pripremanje Bašta Festa. A organizaciji sam se nekako učila od malena, uvek sam bila na sto strana, išla u dve škole i još dodatnih aktivnosti. Moji roditelji su uvek navijali da nešto smanjim, nisam bila od one dece koju su gurali na vanškolske aktivnosti, već sam se uvek sama osećala da bih mogla još nešto. Sad uglavnom vukljam neke planere, zapisujem, pravim liste, inače bih sigurno nešto zaboravila. I trudim se da ništa ne ostavljam za sutra.


Pored svega čime se baviš, ti si takođe i voditeljka emisije U svojoj bašti na Radio Aparatu. O čemu ćaskate u emisiji i kada vas možemo slušati?

Emisija ide svakog drugog petka u pet. Razgovaram o filmskim i drugim inicijativima, sa ljudima koji pokreću stvari, inspirišu, sanjanju neke svoje snove i uspevaju u njihovoj realizaciji. Donela mi je ta emisija mnogo lepih susreta, uzbudljivih razgovora i sjajnih ljudi u život.

U intervjuima sa glumicama i glumcima, neretko čujemo pitanja šta za njih predstavlja gluma i kako je oni doživljavaju. Danas, kada se u odabiru poslova najčešće vodimo najprofitabilnijim zanimanjima, reci nam, koji bi bio tvoj savet za mladu osobu koja bi želela da upiše glumu?

Da proba, da spremi prijemni najbolje što može, da se drži nekog svog osećaja prilikom odabira tekstova i pripremanja. Da ide na konsultacije i sazna ko su profesori koji te godine primaju klase. Nikako ne slušati one ljude koji kažu ma šta će ti to.

Da li postoji neka uloga, u kojoj se do sada nisi oprobala, a imaš veliku želju?

Ima ih mnogo, i u privatnom i u profesionalnom životu. Stvarno verujem da se sve dešava u pravom trenutku i da neke dobre stvari tek dolaze. Volela bih kada bi bilo više prostora za ženske likove u domaćoj kinematografiji i kada bi one bile protagonistkinje, a ne samo funkcije u pričama koje pričamo.

Hajde da malo ćaskamo o Bašta Festu koga svi željno iščekujemo. Reci nam šta nas očekuje ove godine u Bajinoj Bašti?

Očekujemo projekcije pod vedrim nebom u najlepšim mogućim ambijentima, druženja u prirodi, zanimljive radionice i mnogo dobru energiju, jer sam sigurna da smo svi željni kontakta, kulturnih događaja i offline sadržaja, što je i naš ovogodišnji slogan.


Uzimajući u obzir izmenjene okolnosti u kome deluje i kultura, šta to razlikuje ovaj, od prethodnih festivala i zašto ste se odlučili da pažnju posvetite i zaštiti životne sredine?

Rastemo i mi sa festivalom. Sve više razmišljamo o temama koje je važno da komuniciramo, s obzirom na to da nas prati veliki broj mladih ljudi. Čini mi se da smo svi tokom ove pandemije razmišljali o tome da bi trebalo da budemo pažljiviji jedni prema drugima, a i prema planeti na kojoj živimo. Idemo u prirodu, ali u njoj ne treba da ostavljamo smeće, palimo vatru i bacamo pikavce. Planiramo da sprovodimo različite eko akcije u narednom periodu, tako da ćemo i uraditi neke konkretne stvari, osim što ćemo podsticati dijalog na tu temu.

Čini nam se je Bašta Fest jedan od onih događaja na kojima izgubiš pojam o vremenu, o obavezama koje te čekaju po povratku i gde uživaš u dobrim filmovima, pozitivnoj energiji i strava društvu. Da li bi mlada Maja bila zadovoljna ovim što je urađeno do sada?

Sigurno bi mlađa Maja očekivala neki drugačiji život u 30-oj od ovog koji imam sad, ali s druge strane bi se i mnogo obradovala i zadivila nekim stvarima koje su se desile u međuvremenu.


Naslušali smo se mnoštva saveta kako da se izborimo sa stresnim okolnostima oko nas. Koji je tvoj beg od realnosti?

Priroda, more, planina, šum vode je uvek dobar beg. A za svakodnevnicu, to je stan u kome živim i trudim se da tu stvorim prostor u kome imam najveći osećaj lepote, ljubavi i sigurnosti.

Za kraj, tvoja poruka za mlade koji žive u Srbiji?

Borba je neprestana! P.S. Dođite na Bašta Fest.

Najnovije