Mingl kutak arhiva

Part time poslovi u Srbiji – realnost ili iluzija za studente?

Part time poslovi u Srbiji – realnost ili iluzija za studente?

Studentski deo života je jedan poseban i jedinstven period za svakoga, na koji god način da protekne. Studiranje, postepeno osamostaljivanje, cimerski život bez roditelja, odlazak u drugi grad...samo su neki od događaja koji su karakteristični za ovaj period. Međutim, baš u skladu sa značajnošću koju ima, studentski život takođe nosi i veliku težinu. Pun turbulentnosti, promena i prilagođavanja. Iako svako ima svoj način nošenja sa novonastalom situacijom, zahtevima i izazovima, ipak jedan od najčešćih koraka na koji se odlučuju mnogi studenti jeste posao uz studiranje.

Omladinske zadruge – za i protiv

Kada pomisliš na studentske poslove, prva stvar koja automatski sledi misaoni tok su omladinske zadruge. Veliki broj omladinskih zadruga u više gradova u Srbiji, nudi studentima mogućnost rada, najčešće nekih sezonskih poslova kako bi ostvarili dodatnu zaradu. Omladinske zadruge izlaze studentima u susret i gotovo uvek može da se pronađe bar neki posao ovim putem. Cela procedura deluje prilično jednostavno – neophodno je učlaniti se u omladinsku zadrugu, a nakon toga uslediće niz telefonskih poziva sa poslovnim ponudama. Sa druge strane, kako ni posao nije redovan, tako ni zarada ne može biti prevelika. Verovatno iz tog razloga, dosta studenata ipak se odlučuje da potraži posao nezavisno od omladinskih zadruga.

Da li ipak samostalno do posla?

U svetu poznatiji kao part time job, jeste termin koji se odnosi na povremeni rad, kod nas, vrlo često bez ikakvog radnog ugovora. Dodatni džeparac, a pritom fleksibilno radno vreme, upravo je ono što najviše privuče studente da se odluče na ovaj korak. Nažalost, part time poslovi se ne nude previše i nije ih toliko lako naći, bar ne u Srbiji. Površno gledano, čini se da zaposliti studenta iziskuje previše ulaganja, a potencijalno nedovoljno isplativosti iz perspektive poslodavaca. Ubrzan životni stil nameće poslodavcima da traže što boljeg radnika u što kraćem vremenskom periodu, a radnicima da žele što više novca, takođe u što kraćem vremenskom periodu. Budući da, ni iskustvo, ni novac, ne dolaze reko noći, neophodno je pronaći što bolje rešenje koje zadovoljava obe strane. Iz tog razloga, nije retkost da studenti obavljaju poslove pomoćnog radnika koji, takoreći, uskoči po potrebi.

Međutim...

Tek kada se reši ovo pitanje traženja posla, bilo to preko omladinske zadruge ili ne, onda na scenu stupa glavna tačka, a to je usklađivanje obaveza fakulteta i posla. Ako si jedan od srećnika koji je uspeo da pronađe posao koji mu odgovara po svim bitnim parametrima, tek tada kreće teži deo. Definitivno nije lako uklopiti posao u već ispunjen kalendar predavanjima, kolokvijumima i ispitima, a naravno i neizostavnim druženjima, izlascima i drugim socijalnim ili ličnim dešavanjima. Ipak, kao i u mnogim drugim apektima, pa tako i ovde, dobra organizacija je ključna. Određivanje prioriteta, realno sagledavanje sopstvenih sposobnosti i raspodela vremena su faktori koji ti sigurno mogu pomoći prilikom organizacije.

Za sam kraj, pitali smo par ljudi da nam u kratkim crtama predstave kako to izgleda studirati i raditi istovremeno.  Ne zaboravi da je svačije iskustvo jedinstveno, pa tako i tvoje može biti potpuno drugačije.

S. (24): Radila sam preko omladinske zadruge par godina. Počela sam sa deljenjem reklamnog materijala, ali sam kasnije bila i na različitim promocijama. Sve u svemu zadovoljna sam bila omladinskom zadrugom, za onoliko koliko je meni bilo potrebno, bilo je dovoljno, ali ako ti treba više novca onda preporučujem da se ipak potraži na drugom mestu. Osim toga, ja sam stekla dosta prijatelja na ovaj način i mnogo mi je pomoglo da se oslobodim i otvorim u komunikaciji sa drugima, mislim da sam postala druga osoba zahvaljujući tim poslovima.

P. (26): Već par godina radim po kafićima, a poslove sam nalazio tako što uđem u kafić i pitam da li traže radnika, vrlo jednostavno. Uvek sam imao sreće sa radnim mestom, ne mogu da se požalim, bili su korektni i dobijao sam dodatne slobodne dane kad god mi to treba zbog faksa. Ali problem je bio uskladiti obaveze i posao, jedno je moralo da ispašta, u mom slučaju to su bile studentske obaveze...

A.(22): Skoro čim sam počela da studiram, htela sam i da radim. Bar sam pokušala. Teško je bilo naći posao gde ne moraš da radiš svaki dan po 8 sati. Probala sam sa omladinskom, ali nekako mi se uvek desilo da mi jave  danas-za-sutra, a to mi nije odgovaralo. Srećom, preko drugarice sam našla posao bebisiterke i tu sam se zadržala koliko sam mogla, a posle je opet krenula agonija traženja posla. Sada sam konačno opet uspela da pronađem posao u nekom butiku kao pomoćna radnica. Nije mi toliko teško da se organizujem i ispunim sve obaveze vezane za fakultet, pogotovo što na fakuletu postoji opcija da budem student na daljinu, a to mi dosta olakšava da nemam svakodnevne obaveze.

L. (22): Radio sam kao dostavljač hrane par meseci i iskreno ne bih nikome preporučio niti bih se ja vraćao. Previše cimanja a premalo para. Jedino što je vreme skroz fleksibilno tako da možeš da uklapaš kako ti odgovara. Možda je drugačija situacija kada je neki manji grad, ali po mom mšljenju u velikom gradu, nikako nije praktično.

DAKLE?

NE, nije lako naći part time posao, ali DA, moguće je.

I NE, nije lako uskladiti sve obaveze, ali DA, moguće je.

Stoga, ne odustaj. Činjenica je da nije jednostavno, ali nema sumnje da je vredno truda. Budi siguran u to da će ti rad na bilo kom radnom mestu, pored dodatne zarade, doneti i neprocenjivo iskustvo, kako za tebe lično, tako i za tvoje buduće radno okruženje. 

 

Autorka: Anja Velisavljević

Najnovije