Mingl kutak

Svet povezan rečima: Međunarodni dan maternjeg jezika

Svet povezan rečima: Međunarodni dan maternjeg jezika

Naša planeta ima više od 6 milijardi stanovnika, a jezici su niti koje vekovima povezuju ljude i civilizacije. Procenjuje se da na svetu postoji između 6 000 i 7 000 različitih jezika. Neke zemlje su lingvistički homogene, poput Islanda, dok se u mnogim zemljama uočava značajna jezička raznolikost. Takve su, na primer, Indonezija, sa preko 700 jezika, ili Papua Nova Gvineja, sa više od 800 jezika (UNESCO, 2003).

Međunarodni dan maternjeg jezika se obeležava 21. februara. To je vreme kada se širom sveta slavi jezička raznolikost i ljubav prema maternjem jeziku. Dan maternjeg jezika se proslavlja u znak sećanja na studente koji su izgubili život u demontracijama u Istočnom Pakistanu, današnjem Bangladešu, 1952. godine, boreći se za status svog maternjeg jezika. Simbol njihove borbe je spomenik Shaheed Minar ili na bengalskom শহীদ মিনার

Shaheed Minar nalazi se u Daki, u Bangladešu, i visok je 14 metara. Četiri rama predstavljaju nastradale studente, dok dupli ram simbolizuje njihove majke i zemlju. UNESCO je 1999. godine prihvatio inicijativu Bangladeša o proslavi Međunarodnog dana maternjeg jezika i od 2000. godine ovaj dan se slavi širom sveta. 

Da su pismenost i očuvanje maternjeg jezika vrlo važne teme o kojima valja govoriti, najbolje pokazuju rezultati istraživanja koje je sproveo UNESCO. Naime, u svetu ima 775 miliona nepismenih, najviše u Africi i Aziji, i čak 2/3 čine žene! Kada se govori o našoj zemlji, procenjuje se da Srbija ima 2, 68% nepismenog stanovništva.

Značaj maternjeg jezika

Pismenost se najpre određuje kao sposobnost čitanja i pisanja. Iako su čitanje i pisanje suštinske komponente pismenosti, pojam pismenosti je mnogo složeniji. Pismenost obuhvata razumevanje različitih aspekata jezika i njegovu upotrebu u komunikaciji u svim sferama života (UNESCO, 2003). Učenje maternjeg jezika pospešuje intelektualni i kognitivni razvoj. U školi većinu instrukcija deca dobijaju na maternjem jeziku i ukoliko su usvojili dovoljno znanja o maternjem jeziku, vrlo je verovatno da će njihovo celokupno postignuće tokom školovanja biti veće. Dokazano je da deca koja nisu usvojila maternji jezik i kulturu imaju manje razvijene socijalne i interpersonalne veštine i teže prihvataju različitosti. Poznavanje maternjeg jezika vrlo je važno za učenje stranih jezika jer znanje maternjeg jezika i razvijene lingvističke kompetencije omogućuju brže i lakše usvajanje stranog jezika. Budući da upravo jezici čine svaku kulturu živom i posebnom, maternji jezik omogućava da bolje razumemo druge kulture i narode.

Srećan Međunarodni dan maternjeg jezika!

Svet je najčvršće povezan kada se povezuje rečima. Čestitke povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika uveliko obilaze svet, a evo kako one zvuče na različitim jezicima: 

Reference:
United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO). (2003). Education in a Multilingual World. Paris, France: UNESCO.

Autorka: Ivana Stanković

Fotografija preuzeta odavde.

Najnovije