Mladi i mediji

Vesti

Jelena Riznić - Priča o seksualnom nasilju nije mejnstrim

Jelena Riznić - Priča o seksualnom nasilju nije mejnstrim

Priča o seksualnom nasilju još uvek je tabu tema u društvu pa se iz tog razloga ovom problemu ne pridaje dovoljno paž

Istina je da priča o nasilju, a posebno seksualnom nasilju, nije mejnstrim. Međutim, upravo su mladi ti koji donose odluku da to promene. Ove godine upravo žene u dvadesetim su progovorile o nasilju koje su preživele, od Milena Radulović i Ive Ilinčić do hrabrih Petničarki. Očekivano bi bilo da se žrtvama pruži podrška što se i dešava, ali sa druge strane mogu se čuti optužbe na konto žrtava što nam pokazuje realan odnos javnosti prema ovoj temi.

Situacija nije bajna, ali mladi reprodukuju vrednosti koje su usvojili od starijih autoriteta. Mladi ne mogu da budu krivi za svet koji ih je dočekao. Istovremeno, mladi i dovode u pitanje te vrednosti - ja imam 24 godine, mnoge moje drugarice feministkinje su u dvadesetim, meni se javljaju čak i mlađe devojčice, kao i kolektivu čija sam članica, Ženskoj solidarnosti. Poenta je da nastojim da ne budem toliko negativna tim povodom upravo zato što znam da sam i sama odrasla u patrijarhalnoj porodici, ali da sam ipak odabrala da prekinem taj krug. Ja svakako u toj odluci nisam jedinstvena. 

Jedno od rešenja je svakako konvencionalna, sudska pravda, ali to nije sve. Svako nasilje predstavlja zloupotrebu odnosa poverenja, pa je za oporavak žrtve ključna izgradnja zajednice koja je podržavajuća.

Verujem da je nasilje uvek odgovornost samog nasilnika, ali da je oporavak žena koje su preživele nasilje odgovornost svih nas. To znači istinska vera u iskustvo nasilja kod žene, ali i u moć svake žene da sopstvenu traumu transformiše u nešto dobro.

Na pitanje o rešenju problema seksualnog nasilja, Jelena kaže da svaka situacija nasilja ima izlaz.

Nasilje je velika stvar, ali je naša hrabrost mnogo veća. Mi same smo veće od traume jer traumu nismo birale, ali biramo oporavak svakog dana.

Nasilje nad ženama nije pravo nijednog muškarca, ali je život bez nasilja pravo svake devojčice i žene kaže Jelena i dodaje da se u borbi za ta prava, savezništvo muškaraca ne ogleda samo u nečinjenju nasilja, već i u aktivnoj borbi protiv nasilja koje čine drugi muškarci.

Ako želite da budete na pravoj strani istorije, jedini način da to zaista bude slučaj jeste da razumete strah žena, da taj strah uvažite i da reagujete onda kada se nasilje dešava, a vi ste upoznati sa tim. 

Projekat »Nije šala – seksualno uznemiravanje je ozbiljna stvar« realizuju SOS ženski centar i MultiRadio u okviru programa »Mladi i mediji za demokratski razvoj – MAY4DD«, koji Beogradska otvorena škola (BOŠ) sprovodi uz podršku Švedske, na osnovu ugovora između Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida) i BOŠa.

Najnovije