Mladi i mediji

Vesti

Na mladima svet ostaje, sa mladima se menja - prezentacije na temu aktivizma mladih u Vranju

Na mladima svet ostaje, sa mladima se menja - prezentacije na temu aktivizma mladih u Vranju

Udruženje Aktivisti iz komšiluka je sredinom decembra održalo niz prezentacija učenicima srednjih škola u Vranju, među kojima su Gimnazija Bora Stanković, Hemijsko-tehnološka škola, Srednja poljoprivredno-veterinarska škola Stevan Sinđelić, Ekonomsko-trgovinska škola. Zainteresovanim srednjoškolcima predstavljene su realizovane aktivnosti i projekti udruženja u dosadašnjem periodu rada u zajednici. 

Predsednik Aktivista iz komšiluka Uroš Ilić objasnio je mladima proces kreiranja pomene u lokalnoj zajednici navodeći primere iz njihovog iskustva u sređivanju javnog prostora, pravljenju parkića, tribina na sportskom terenu i oslikavanju murala. Takođe, bilo je reči o najvažnijem projektu u kojem su članovi ovog udruženja učestvovali, a to je izrada Strategije za unapređenje položaja i potreba mladih u Vranju.

Bilo mi je zadovoljstvo da učenicima srednjih škola prenesem naša iskustva i da pokušam da neke od njih motivišem da i oni kreiraju promene u zajednici. Skup malih, a opet značajnih promena učiniće naš grad boljim mestom za život. Mladi su pokretači tih pomena jer imaju dovoljno energije i znanja. To se moglo primetiti i na ovim predavanjima, gde su mladi pokazali veliku zainteresovanost da deluju u opštem interesu. Ideja ima dovoljno, samo je potrebno mladima omogućiti da ih sprovode , istakao je on.

Pored ove aktivnosti koja je imala za cilj da mladima približi način delovanja u zajednici i pokaže da mladi ipak mogu da utiču na dešavanja na lokalu, ovo udruženje će u januaru, u okviru projekta Aktivizam i mladi: Da južnije ne bude tužnije organizovati trodnevnu obuku za sve mlade iz Vranja koji žele da nauče osnovne principe u pisanju i realizaciji projekata koji se bave opštim društvenim pitanjima, ali i da nauče da prepoznaju i adekvatno artikulišu problem koji imaju.

Najnovije