Dođi

Ponovo radi Sala srpskog filma

Ponovo radi Sala srpskog filma

Ovaj poduhvat namenjen je celodnevnom prikazivanju isključivo nekomercijalnih srpskih filmova i filmova srpskih koprodukcija. Publici se otvara mogućnost da pogledaju radnim danima, ali i vikendom i praznicima, srpske filmove koji su imali manje zapažen odjek ili uopšte nemaju bioskopsko prikazivanje, kao i filmove koji su u drugim bioskopima završili svoj bioskopski život.

Do 25. novembra, u okviru programa Sale Srpskog filma u Kombank dvorani, na repertoaru će biti domaći filmovi koji se bave temom migracija: Flotel Europa Vladimira Tomića, Ruža Vetrova Koste Ristića, Abdul i Hamza Marka Grbe Sinha i Od sutra počinjem da (Chun nuan hua kai) Ivana Markovića i Linfeng Vua.

Urednik programa Migracije je Nikola Radić, filmski kritičar i član Filmoskopije, portala filmske kritike u okviru Filmskog centra Srbije.

Dokumentarni film Flotel Europa Vladimira Tomića biće prikazivan od 16 časova. Autor svoju pripovest o izbeglištvu smešta u Dansku. Višestruko nagrađeni dokumentarac (festivali u Berlinu, Sarajevu, IndieLisboa i drugi) prati istorijsku epizodu s početka 1990-ih godina, kada je oko hiljadu izbeglica iz Bosne i Hercegovine privremeno zbrinuto u hotelu na vodi u Kopenhagenu.

Termin od 17:30 rezervisan je za kratkometražne filmove selekcije Migracije o migrantskom talasu 2010-ih u Srbiji: kratkometražni dokumentarni Ruže vetrova Koste Ristića i srednjemetražnu dokufikciju Abdul i Hamza Marka Grbe Singha. Prema rečima selektora programa, Nikole Radića, osim što dele godinu izlaska i temu, i Ristić i Grba nalaze odjeke migrantskog iskustva na našim prostorima. U Ruži vetrova Ristić beg migranata od rata poredi sa srpskim izbeglicama iz Knina, dok se u Abdulu i Hamzi govori o skrivanju dvojice hajduka, pa dvojice partizana, u Vršačkoj kuli.

Od sutra počinjem da (Chun nuan hua kai) Ivana Markovića i Linfeng Vua (termin od 19h) za polazišnu tačku uzima ekonomske migracije u savremenoj Kini. Protagonista Li doselio se u predgrađe Pekinga zarad posla. Tamo radi kao noćni čuvar zgrade, deleći skučen smeštaj sa cimerom, takođe doseljenikom. Od sutra počinjem da slika hladan svet periferije milionskog grada, svet stakla i metalnih konstrukcija, praznih konferencijskih sala, poplavljenih hodnika, bezličnih zgrada i slabo osvetljenih sobičaka.

(izvor: N1)

Najnovije