Dođi

Bogat prateći program na Trećem somborskom filmskom festivalu

Bogat prateći program na Trećem somborskom filmskom festivalu

U pratećem programu Trećeg somborskog filmskog festivala, koji u organizaciji Kulturnog centra Laza Kostić Sombor traje od 13. do 16. jula, biće održan koncert rok grupe Love Hunters, prezentacije izdavaštva Niškog kulturnog centra i Filmskog centra Srbije, radionica Kako se gleda film - mala škola bontona, nastup Žarka Stepanova i benda Bre, kao i predstava Jedan u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije.

Love Hunters, jedan od najznačajnijih bendova domaće alternativne scene, nastupiće na zatvaranju festivala 16. jula u 21h na Trgu Svetog Đorđa. Predvođeni Milanom Muminom, status kultnog benda stekli su još ranih devedesetih godina prošlog veka, a danas u originalom sastavu: Mumin – glas i gitara, Protektor – bas, Thunderman – bubnjevi, a ojačani gitaristom Vladom Apatinecom, zvuče svežije i energičnije nego ikad. Održali su preko 3000 koncerata po Evropi i regionu i radili muziku za dva filma i tri pozorišne predstave. Frontmen benda, Milan Mumin, dobitnik je Oktobarske nagrade za životno delo i doprinos kulturi grada Novog Sada 2019. godine.

Besplatna radionica Kako se gleda film - mala škola bontona će se održati u nedelju, 11. jula i u ponedeljak, 12. jula u terminu od 10 do 14 časova u Velikoj sali Kulturnog centra Laza Kostić Sombor. Projekat obuhvata gledanje dečijih filmova, kao i razgovor, vežbe u kojima će se polaznici upoznati sa osnovnim metodama i tehnikama analize filma. Predavači su Đorđe Bajić, filmski i književni kritičar i pisac, magistar teorije umetnosti i medija, i Zoran Janković, filmski, književni i muzički kritičar.

U okviru programa Espreso u 11 u fokusu su filmsko izdavaštvo Filmskog centra Srbije i Niškog kulturnog centra. Ustanova Niški kulturni centar će u sredu 14. jula predstaviti najnovije brojeve filmskog časopisa Filaž, knjigu niškog filmskog kritičara i teoretičara filma, Branislava Miltojevića - Filmovi bez filma (u izdanju NKC-a) i filmskog autora i producenta iz Beograda, Miroslava Bate Petrovića - Kinematografija štapa i kanapa. Filmski centar Srbije promovisaće u petak 15. jula svoje novo, kapitalno izdanje Robert Meki: PRIČA - Sadržaj-struktura, stil i principi pisanja scenarija, a o knjizi će govoriti Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije. Ovaj program održava se u Atrijumu Gradske kuće.

Otvaranje Trećeg somborskog filmskog festivala, 13. jula u Atrijumu Gradske kuće, upotpuniće nastup umetnika Žarka Stepanova i benda Bre, tokom kojeg će publika biti u prilici da čuje izvođenje numere Ljubav i moda iz istoimenog filma. Žarko Stepanov je od 2005. do danas ostvario mnoge pozorišne uloge, igrao je u televizijskim serijama i filmovima, a takođe je radio kao voditelj na Naxi radiju i na Prvoj televiziji. Od 2014. godine je stalni član Pozorišta na Terazijama. Bre Bend postoji od 2011. godine, a članovi grupe Jelena (vokal), Koca (gitara), Aca (bas), Đole (saksofon), Njegoš (bubanj) već dugi niz godina oduševljavaju publiku širom Srbije izvodeći pesme raznih žanrova (pop, rok, ex yu, funky) kao i obrade narodnih pesama.

Predstava Jedan u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije biće održana u nedelju, 11. jula u 21 čas na Trgu Svetog Đorđa. Predstava je nastala po tekstu Sanje Ninković u saradnji sa učesnicima, po scenariju filma Jastog savremenog grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa. Reč je o crnohumornoj i satiričnoj priči koja prati jednog muškarca u distopijskom društvu u kom je neprihvatljivo biti sam, bez emotivnog partnera. Pritisak okoline, kojem je pojedinac izložen, nadjačava se sa pritiscima koje on sam sebi nameće.

Autor koreografije i režije je Sanja Ninković, dobitnica nagrade Ohrabrenje. Ova nagrada se dodeljuje najboljem koreografu iz Srbije u selekciji takmičarskog programa Festivala koreografskih minijatura koji organizuje Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS). Nagrada predstavlja podsticaj koreografskom stvaralaštvu i razvoju plesne scene u Srbiji. Nagrađenom se pruža priliku za realizaciju nove plesne predstave u produkciji UBUS-a na narednom festivalskom izdanju.

Podsećamo, u filmskom programu festivala će se naći 15 filmova u pet selekcija: Glavni program, Selekcija mladih autora, Panorama švedskog filma, Kad bi Sombor bio Holivud i Filmski matine za decu, a selektor programa je Dejan Dabić. Mira Banjac, legendarna glumica jugoslovenske i srpske kinematografije, ovogodišnja je dobitnica nagrade Specijalni Ernest, za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima. Na svečanom zatvaranju festivala nagrade će biti uručena i prošlogodišnjem dobitniku ove nagrade, Slavku Štimcu, još jednoj legendi domaćeg filma. Ulaz na sve programe trećeg izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan.

Najnovije