Otkrij arhiva

Pet razloga zašto (ne) treba da ideš na prakse i volontiraš tokom studija

Pet razloga zašto (ne) treba da ideš na prakse i volontiraš tokom studija

Iako ti se čini da je trenutak kada ćeš ući na sajt za pretragu poslova i poslati svoju prvu prijavu daleko, taj momenat je bliži nego što misliš. A kada nastupi, poželećeš da je tvoj CV makar malo bogatiji – za poneko iskustvo, praksu, volontiranje, ali i neka prijateljstva i ljubavi koje prakse i volontiranja nose.

Znamo da fakultet iziskuje puno napora, ali i da želiš da odmaraš i uživaš sa društvom u periodu između ispita. Ipak, prakse i volontiranja zapravo ne moraju da ti oduzmu previše slobodnog vremena. Danas imaš pregršt prilika i mogućnosti, pa tako možeš da izabereš da radiš pola radnog vremena, iz udobnosti sopstvene sobe. Čitaj između redova: možeš da naviješ sat u 08:55 i prijaviš se na radne zadatke u pidžami i sa šoljom kafe u ruci. A kako je leto pred nama, možeš i da radiš sa terase, dok se sunčaš.

Za one druge, koji žele da osete pravi doživljaj odlaska na posao – od jutarnjeg saobraćajnog špica do sastanaka, postoje programi koji ti nude puno radno vreme, iz kancelarije, gde zaista možeš da uskočiš u vatru. Ova iskustva su takođe važna, jer te oblikuju novim znanjima i daju ti mogućnost da ranije shvatiš šta je ono čime želiš da se baviš, ili si možda promašio/la fakultet – što je takođe sasvim u redu.

Pred tobom su top pet razloga zašto je važno da tokom studija budeš aktivan/na. Možda te neki od njih motiviše da odeljak za pretragu otvorenih projekata posetiš ranije nego što si planirao.

  1. Usvojićeš znanja i veštine koje će ti značiti. I ne, ovo nije samo fraza. Zaista ćeš saznati kako da komuniciraš u poslovnom svetu, obavljaš zadatke i odgovaraš na rokove. Od rešavanja zaista odgovornih zadataka sa menadžmentom, do nekih sitnica poput upotrebe fotokopir aparata – sve je to deo iskustva tvojih prvih radnih koraka.
  2. Saznaćeš kako zaista funkcioniše kompanija ili organizacija – iako si do sada čitao/la o načinu rada firmi, ništa ne može da zameni to iskustvo iz prve ruke. Usvajajući kulturu radnog mesta i gradeći odnose sa kolegama, osetićeš šta znači biti deo jednog kolektiva i pripremićeš se za ono što dolazi kada se zaposliš. Već sa prvim susretom sa kolegom koji uvek probija rokove, naučićeš važnost mekih veština i videćeš da su ključne za uspeh.
  3. Imaćeš kvalitetan CV i kada završiš faks dobićeš startnu prednost i mogućnost da biraš radno mesto. Bogata iskustva izdvojiće tvoju biografiju u moru onih koje pristignu tokom trajanja konkursa. Takođe, nećeš morati da izmišljaš projekte i prakse koje nisi pohađo/la, kako bi zadivio/la svog potencijalnog poslodavca.
  4. Steći ćeš poznanstva koja će ti značiti u daljem profesionalnom razvoju. Nikad zapravo ne znaš da li će tvoj kolega koji te obučavao tokom prakse sutra postati menadžer firme u kojoj baš želiš da radiš – i voilà već si u prednosti u odnosu na sve one koji šalju biografiju HR-u te kompanije. U današnje vreme, socijalni kapital je možda važniji od svih ostalih, jer dobra preporuka vredi zlata.
  5. Shvatićeš šta želiš, ali i šta ne želiš. Iako određeni broj mladih sa praksi odlaze prepuni elana i želje da se baš time bave kada završe faks, može da se desi i ona druga strana medalje. Možeš da shvatiš da oblast koju studiraš i nije za tebe i da zapravo želiš da se baviš nečim potpuno drugim. Možda na praksi u banci zapravo shvatiš da su strani jezici tvoja prava ljubav. I to je u redu.

 

Na kraju dana, ako su te ovi saveti inspirisali da pronađeš aktuelne projekte za mlade, Mingl redovno ažurira sajt novim informacijama koje su važne za tvoj akademski i profesionalni razvoj. Baci pogled kada poželiš nova iskustva. Na našem sajtu možeš da se informišeš o najavama, otvorenim konkursima, kao i da budeš u toku sa društvenim dešavanjima.

Autorka: Maja Bursać

Najnovije