Projekti za mlade

Na mladima klima ostaje

Na mladima klima ostaje

WWF (World Wide Fund for Nature) poziva mlade ljude u Srbiji da se prijave na konkurs u okviru projekta Na mladima klima ostaje i uz pokretanje omladinskih inicijativa postanu klimatski lideri i liderke u Srbiji i regionu.

WWF poziva mlade ljude širom Srbije da se prijave na konkurs Mladi protiv klimatskih promena u okviru kog će moći da kroz spostvene omladinske inicijative rade na suzbijanju posledica i pronalaženju rešenja za klimatske promene. 

Konkurs je otvoren u okviru projekta Na mladima klima ostaje, na kojem će mladi moći da nauče više o razvoju građanskih inicijativa, komunikacijskim aktivnostima, javnom zagovaranju, angažovanju zajednice i razvoju politika kroz prizmu klimatskih promena u Srbiji. Nakon obuke moći će da primene naučeno sprovođenjem sopstvenih inicijativa za podizanje svesti, ublažavanje posledica i prilagođavanje klimatskim promenama, uz podršku i mentorstvo stručnjaka iz WWF-a. Rezultate svojih inicijativa, mladi će moći da predstave široj javnosti na jesen, na prvom Omladinskom klimatskom forumu u organizaciji WWF-a na nacionalnom i regionalnom nivou.

Današnja omladina biće suočena sa posledicama neodrživog razvoja, prema tome u pitanju su njihova sadašnjost i budućnost. Zauzvrat, mladi ljudi postaju sve glasniji i aktivniji, traže hitne i odlučne promene i drže odgovornim donosioce odluka, posebno za rešavanje klimatske krize. U WWF-u mlade ljude vidimo kao ključnu pokretačku silu, ne samo zato što su oni ti na kojima klima ostaje, već iz razloga što poseduju veštine i stavove neophodne kako bi se dovelo do potrebnih, značajnih promena. Ovaj projekat uključiće mlade različitih interesovanja i veština ali sa jednim zajedničkim ciljem, da ukažu na klimatske promene i postanu katalizatori pozitivnih akcija na različitim nivoima, od svojih zajednica pa do nacionalnih i regionalnih platformi. Radujemo se da uključimo mlade ljude i pomognemo im da nastave da predlažu najkreativnija i inovativnija rešenja za izazove održivosti, ističe Mina Mirić, koordinatorka projekta Na mladima klima ostaje iz WWF Adrije.

WWF poziva mlade ljude uzrasta od 15-24 godine koji su strastveni po pitanju klimatskih promena i žele da se uključe, proaktivno deluju, podižu svest o ovoj temi i rade na pronalaženju rešenja da se prijave na konkurs koji je otvoren do 20. juna i da postanu mladi klimatski lideri i liderke u Srbiji i regionu. Mladi mogu da se prijave kao pojedinci ili kao članovi već postojećeg omladinskog udruženja. 

Prijava na konkurs nalazi se ovde

O projektu:

Na mladima klima ostaje je regionalni projekat posvećen mladim ljudima uzrasta 15-24 godine, koji žele da pokrenu inicijative protiv klimatskih promena. Kroz seriju radionica i edukativnih programa, mentorstvo i podršku stručnjaka i saradnju sa mladima, organizacijama mladih i za mlade, edukatorima, mentorima i ekspertima projekat ima za cilj da osnaži mlade da pokrenu sopstvene inicijative i ponude sopstvena idejna rešenja problema u diskursu o klimatskim promenama. WWF organizuje ovaj projekat na području Srbije, Bugarske, Češke i Rumunije u saradnji sa UNABG-om (Asocijacija Ujedinjenih Nacija Bugarske) i CEPF-om (Češka fondacija za partnersku zaštitu živodne sredine). Projekat je deo Evropske klimatske inicijative (EUKI) Federalnog ministarstva za okolinu, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost Nemačke (BMU).

Najnovije