Dođi arhiva

Novi termin BELDOCS festivala

Novi termin BELDOCS festivala

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma BELDOCS 2020, ove godine je odloženo zbog pandemije virusa Covid- 19.

Umesto u maju, BELDOCS će biti održan od 3. do 10. septembra 2020. godine na nekoliko lokacija u Beogradu.

Pored filma Govori da bih te video koji će otvoriti ovogodišnji festival, posle uspešnih nastupa na festivalima IDFA, Dok.fest Minhen i Doc Fortnight u Njujorškom muzeju MoMA, na programu će se naći i drugi najznačajniji ovogodišnji naslovi dokumentarnog filma.

Na repertoaru će biti ostvarenja Za Samu Vad Al-Kateab i Edvarda Votsa i Pećina Ferasa Fajada, koji su bili nominovani za Oskara.

Uz njih su i Nestanak moje majke Benjamina Barezea, nominovan za evropskog Oskara, Radovi i dani (Taoko Šiođiri u slivu Šiotani) K.V Vintera i Andersa Edstrema, dobitnik glavne nagrade novog programa Berlinalea Encounters, Besmrtna Ksenije Okhapkine, dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film festivala u Karlovim Varima, Godina otkrića Luisa Ljopeza Karaska, dobitnika nagrade Tigar festivala u Roterdamu, Zemlja je plava kao pomorandža Irine Cilik, koji je ovenčan nagradom za najbolju režiju u selekciji svetskih dokumentaraca festivala Sandens.

U festivalskom programu biće prikazano više od 120 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja.

U planu je i BELDOCS market, bogat program za filmske profesionalce iz Zapadnog Balkana, postsovjetskih zemalja, ali i iz drugih zemalja sa našeg kontinenta, u okviru koga će 30 projekata u različitim fazama razvoja i produkcije biti razvijano i predstavljeno potencijalnim kupcima iz Evrope – televizijskim urednicima, predstavnicima VoD platformi, agentima prodaje, nacionalnim fondovima, distributerima, itd.

Ovaj program je od izuzetnog nacionalnog značaja jer stimuliše razvoj nacionalne savremene dokumentarne kinematografije, kroz brojne programe i povezivanja sa relevantnim međunarodnim akterima filmske industrije.

Tekst i fotografija preuzeti su sa ovog sajta. 

Najnovije