Evropski dan jezika

Evropa

Evropski dan jezika (engl. European Day of Languages) obeležava se 26. septembra. Proslavlja se od 2001. godine, na inicijativu Saveta Evrope, koji čini 47 država članica. Evropski dan jezika slavi se sa ciljem da se promoviše kulturna i jezička raznolikost u Evropi, da se podigne svest o značaju učenja stranih jezika, multilingvizma i interkulturalne komunikacije i da se promoviše učenje stranih jezika kao jedna od kompetencija celoživotnog učenja.

U Evropi živi 800 miliona ljudi i govori se oko 200 različitih jezika. U Evropskoj uniji zvanična su 24 jezika: engleski, nemački, francuski, španski, italijanski, švedski, danski, grčki, finski, češki, poljski i dr. Jezici kojima se najviše govori su engleski 38%, francuski 14%, nemački 14%, španski 6% i ruski 6%. Procenjuje se da 56% Evropljana, pored maternjeg, govori bar jedan strani jezik, 28% Evropljana poznaje dva strana jezika, a 11% Evropljana govori najmanje tri strana jezika.

Evropski dan jezika proslavlja se širom sveta, kada se u školama, akademijama i različitim kulturnim ustanovama organizuju raznovrsne aktivnosti za poliglote, nastavnike, studente, učenike i sve ostale koji su zainteresovani za učenje stranih jezika i unapređivanje svojih jezičkih veština. Posetioci imaju prilike da učestvuju na konferencijama i festivalima, u radionicama i debatama, kao i da uživaju u evropskoj književnosti, muzičkoj i filmskoj umetnosti, jezičkim igrama, da probaju gastronomske specijalitete iz različitih zemalja i takmiče se u poznavanju evropskih jezika i kultura. 

Evropski dan jezika u Srbiji
U Srbiji se Evropski dan jezika 2018 obeležava u organizaciji Mreže evropskih kulturnih centara (EUNIC Srbija), uz podršku Saveta Evrope i Delegacije Evropske unije u Srbiji. U saradnji sa 15 različitih organizacija, u fokusu dešavanja biće deset zemalja (Nemačka, Austrija, Švedska, Rumunija, Grčka, Italija, Španija, Francuska, Holandija i Turska) i devet jezika.

Koliko poznajete Evropu?
Mingl vam čestita Evropski dan jezika i za vas smo pripremili kviz znanja. Odgovorite na pitanja i proverite koliko poznajete Evropu:

1. Kada se obeležava Dan Evrope?

a) 9. maja
b) 14. maja
c) 25. maja

2. Veštački jezik esperanto sačinio je:

a) Noam Čomski
b) Ludvig Lazar Zamenhof
c) Roman Jakobson

3. Čuvena slika Gernika delo je poznatog umetnika:

a) Pabla Pikasa
b) Vinsenta van Goga
c) Salvadora Dalija

4. Koja je zvanična valuta Mađarske?

a) evro
b) forinta
c) lira

5. Sedište Evropske centralne banke nalazi se u:

a) Berlinu
b) Frankfurtu
c) Parizu

6.  U kom gradu je rođen čuveni kompozitor Volfgang Amadeus Mocart?

a) u Strazburu
b) u Salcburgu
c) u Minhenu

7. Koje dve boje se nalaze na zastavi Finske?

a) zelena i crvena
b) žuta i plava
c) bela i plava

8. Srpski jezik ima:

a) sedam padeža
b) šest padeža
c) pet padeža

9. Najprevođenija knjiga na svetu je:

a) Sto godina samoće
b) Romeo i Julija
c) Biblija

10. Koji je glavni grad Estonije?

a) Talin
b) Tartu
c) Riga

Srećan Evropski dan jezika! Happy European Language Day! ¡Feliz Dia Europeo de las Lenguas! Bonne Journée Européenne des Langues! Glückliche Europäischen Tag der Sprachen!

Odgovori: 1. a), 2. b), 3. a), 4. b), 5. b), 6. b), 7. c), 8. a), 9. c), 10. a)
Izvori: European Commission. (2006). Europeans and their Languages. Brussels, Belgium: European Commission.

Autorka: Ivana Stanković

Fotografija preuzeta odavde.

26. Sep 2018.
Milana Veljko
Poslednji tekstovi