Dođi arhiva

Premijera filma „S ljubavlju, Vinsent“

Premijera filma „S ljubavlju, Vinsent“

U Domu omladine Beograda, 23. i 24. decembra od 20h, premijerno će biti prikazan dugometražni animirani film „S ljubavlju, Vinsent“.

Priča o životu Vinsenta van Goga (1853-1890) prvi je dugometražni animirani film za koji su frejmovi ručno slikani uljanim bojama na platnu, i to u tehnici pointilizma koju je koristio i sam van Gog.

Film se u vizualnom smislu bazira isključivo na radovima ovog umetnika, a junaci filma su likovi sa van Gogovih slika.

Da bi se portreti, pejzaži i drugi ambijenti van Gogovih slika oživeli, angažovano je više od 125 vrhunskih slikara, među kojima i naši umetnici Biserka Petrović i Vladimir Vinkić.

Radnja prati događaje o kojima je van Gog pisao u više od 800 pisama, a oslanja se i na jednu od novijih hipoteza istoričara umetnosti da slavni umetnik život nije okončao samoubistvom kako se do skora smatralo.

Ne možemo govoriti drugačije nego samo kroz svoje slike – napisao je slavni majstor u pismu bratu Teu.

Ove reči inspirisale su reditelje Dorotu Kobijelu i Hjua Velčmana da na autentičan i jedinstven način ožive slike i rekonstruišu tragičnu smrt genija i događaje njegovog života koji su joj prethodili.

Interesovanje profesionalaca likovne i filmske umetnosti, studenata obe oblsti, kritike i najšire publike, za film „S ljubavlju, Vinsent“ ogleda se i u činjenici da trejler za ovaj film ima više od 130 miliona pregleda!

Prikazivanje filma u Domu omladine biće premijerno u Srbiji, a posle projekcija oba dana biće organizovani razgovori sa Biserkom Petrović i Vladimirom Vinkićem, našim umetnicima koji su dali svoj doprinos ovom izvanrednom animiranom filmu. 

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

Najnovije