Beogradski međunarodni filmski festival – 46. FEST

U Beogradu od 23. februara do 4. marta biće održan Beogradski međunarodni filmski festival – 46. FEST pod sloganom „Priđi bliže“.

Ove godine FEST će biti više nego ikada most između domaćeg, dominantno komercijalnog, bioskopskog repertoara i najvažnijih filmova nastalih između dva festivalska izdanja.

Filmovi reditelja iz svih delova sveta tokom deset festivalskih dana ponovo će biti glavna tema publike koja je svoj dobar ukus gradila upravo na ovom festivalu sa gotovo poluvekovnom tradicijom. Od naslova koji su već prepoznati i nagrađeni u svetu do ostvarenja čije će prikazivanje na 46. FEST-u biti, sasvim je sigurno, jedina javna projekcija u ovom delu naše planete, svi su tu – u Beogradu, koji će ponovo biti i prestonica filma.

Za kvalitet programa pobrinuli su se umetnički direktor Jugoslav Pantelić, kao i selektor programa Granice, Thrills & Kills i Microwave, Mladen Đorđević. Čast da otvori festival imaće višestruko nagrađivani film „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju“ reditelja Martina Mekdone.

Bilo da govore o sadašnjem ili davno prošlom vremenu, filmovi ovogodišnje selekcije na više nivoa dotiču probleme, strahove i nadanja savremenog čoveka pružajući mu više mogućnosti za izlazak iz samo naizgled začaranog kruga.

Najčešće bez želje za nametanjem samo jednog rešenja, autori u svoj svet kao aktivne učesnike uvode i posmatrače iz bioskopskih fotelja, stavljajući ih u dileme koje sutra (ako već nisu) mogu da postanu realnost.

Ovogodišnji glavni takmičarski program nudi 16 brižljivo odabranih filmova iz Mađarske, Danske, Irana, Kine, Argentine, Libana, Grčke, Hrvatske, SAD, Rusije, Italije i Švajcarske.

Među njima su oni koji tretiraju goruće društvene i socijalne teme, ali i oni koji nam na izuzetan način približavaju ličnosti koje su svojim stvaralaštvom inspirisali generacije. Geneze sukoba podeljenih svetova, socijalizacija migranata ili samo naizgled sizifovsko suprotstavljanje znatno moćnijima, samo su neke od tema koje će obeležiti ovogodišnju glavnu takmičarsku selekciju.

Žiri u sastavu Milčo MančevskiJovan JovanovićElma TataragićMila TurajlićGordan Kičićodlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolji debi i nagrada žirija. Najbolji film poneće nagradu Beogradski Pobednik.

U istim kategorijama, nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji Srpski film, a o njima će odlučivati žiri u sastavu Alen SinkauzMiloš TimotijevićLordan ZafranovićKatarina RadivojevićDamjan Kozole.

U ovoj selekciji biće prikazano pet premijernih ostvarenja: „Banditi u potrazi za mamom“ Koste Ristića, „Ederlezi rising“ Lazara Bodrože, „Horizonti“ Svetislava Dragomirovića, „Izgrednici“ Dejana Zečevića i „O bubicama i herojima“ Petra Pašića.

Treći takmičarski program biće Granice, sa osam ostvarenja, od kojih dva dokumentarna.

Na programu će se naći subverzivni, kontroverzni, arthaus filmovi koji pomeraju granice u tematskom i estetskom smislu, a o nagradi za najbolji film odlučivaće tročlani žiri.

Posebno je interesantan „Hitler’s Hollywood“ koji se bavi nemačkom kinematografijom za vreme vladavine nacista. Zanimljivo je da se u nekim od tih filmova autori u podtekstu sukobljavaju sa vladajućom ideologijom, dovodeći je u pitanje, što je Gebels povremeno uspevao da prepozna.

Pored zvaničnih nagrada žirija, biće dodeljena Nagrada Nebojša Đukelić za najbolji film regiona, Politikina nagrada Milutin Čolić, nagrada FIPRESCI žirija i nagrada FEDEORA žirija.

Nagradu Beogradski Pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, poneće mađarski reditelj Ištvan Sabo i srpska glumica Neda Arnerić, a Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo biće dodeljen ruskom reditelju Karenu Šahnazarovu i britanskom reditelju Rolandu Džofiju.

U glavnom programu van konkurencije naći će se najpopularniji filmovi svetske produkcije iz prošle godine poput „The Shape of Water“, „Phantom Thread“, „The Sqare“, „I Tonya“, „Lady Bird“, „Call Me By Your Name“, „Battle of the Sexes“, „Red Sparrow“, ali i novi filmovi dobro poznatih reditelja kao što su Roman Polanski, Kaige Čen, Fatih Akin, Pol Šrejder, Lin Remzi, Fransoa Ozon, Benoa Žako, Kler Deni, Dalibor Matanić…

U program Thrills and Kills imaćemo uzbudljive žanrovske filmove, od horor filma „Maus“, čija se radnja odigrava u Bosni i Hercegovini, preko filma „Mayhem“ o virusu koji napada ljude, do novog trilera Gele Balubani pod nazivom „Money“.

Selekcija Microwave donosi tri mikrobudžetna ostvarenja, između ostalog i premijeru domaćeg filma Jelene Marković, „12 gnevnih žena“.

Docufest prikazaće dokumentarce o Vitni Hjuston, Rjuići Sakamotou, Keri Grantu, Milču Mančevskom i Svetozaru Botoriću, dok će najmlađa FEST-ova publika uživati u selekciji Festić.

PlayUK je novi program u saradnji sa British Council-om u okviru koga će biti prikazani britanski filmovi, kao i ostvarenja u VR formatu (virtuelna realnost).

Pored filmskih projekcija, publika će moći da vidi i umetničku izložbu najmodernijih video igrica rađenih u sličnim tehnologijama.

Karte za festival biće puštene u prodaju od 3. februara.

Karte za projekcije u Sava centru i Domu omladine, sem na blagajnama tih dvorana, mogu se nabaviti i online putem Eventima, kao i na svim Eventim prodajnim mestima.

Karte za ostale projekcije kupuju se na blagajnama sala. Pored dobro poznatih dvorana, od ove godine se filmovi prikazuju i u novom bioskopu Cine Grand Rakovica.

Sava centar:
svečano otvaranje 23. februar od 19h 500 RSD
11h, 13:30h 300 RSD
16:30h 350 RSD
19h, 22h 400 RSD (preko Eventima pojedinačne karte za SC su skuplje za 40 RSD)

Dom omladine:
10h, 12:30h, 15h 340 RSD
17:30h, 20h 390 RSD
22:30h 340 RSD

DKCB:
12h, 14:30h 300 RSD
17h, 19:30h 350 RSD
22h 300 RSD

Fontana:
13h, 15h, 17h 300 RSD
19h, 21h 350 RSD

Muzej Jugoslovenske kinoteke (Kosovska):
16h, 18.30h, 21h 300 RSD

Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirkova) – velika sala:
12h, 14:30, 17h 300 RSD
19:30h 350 RSD
22h 300 RSD

Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirkova) – mala sala:
18h 300 RSD
20:30h 350 RSD

Centar za kulturu „Vlada Divljan“:
12h, 14:30h, 17h 250 RSD
19:30h, 22h 300 RSD

Cine Grand Rakovica (sala 1):
15h, 17h 300 RSD
19:30, 22h 350 RSD

Cine Grand Rakovica (sala 2):
16h, 18h 300 RSD
20h, 22h 350 RSD

Prvih sedam dana prodaje odobrava se 10% popusta na komplete karata po terminskim linijama. 

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

31. Jan 2018.
Uredništvo
Poslednji tekstovi